România, locul 2 în UE la creştere preţurilor producţiei industriale

 
Uniunea Europeană (UE 27) a înregistrat o creştere a preţurilor producţiei industriale de 0,6 procente, iar zona euro (EA 15) a înregistrat un avans al preţurilor de 0,7 procente, în luna martie 2008 comparativ cu luna precedentă, potrivit datelor prezentate pe 6 mai, de Oficiul de Statistică al Comunităţii Europene (Eurostat).
 
În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Bulgaria (2,7 procente), România (1,6 procente) şi Luxemburg (1,3 procente). Singurele ţări care au înregistrat o scădere a preţurilor producţiei industriale au fost Danemarca (-0,2 procente) şi Suedia (- 0,1 procente).
 
În sectorul energetic preţurile au crescut cu 1,8 procente în zona euro şi cu 1,5 procente în Uniunea Europeană.
 
În ritm anual, martie 2008 comparativ cu martie 2007, preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 6,7 procente în Uniunea Europeană şi cu 5,7 procente în zona euro. Pe primul loc se situează Lituania (creştere de 17,6 procente), urmată de Bulgaria (15,4 procente) şi România, cu creştere de 14,5 procente. În sectorul energetic preţurile au crescut cu 12,7 procente în zona euro şi cu 15,2 procente în Uniunea Europeană. Preţurile produselor intermediare au crescut cu 4,2 procente şi respectiv 4,6 procente.
 
În cazul României, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), preţurile producţiei industriale, pe piaţa internă şi pe piaţa externă, au crescut cu 1,7%, în luna martie 2008, comparativ cu luna precedentă şi cu 15,6%, faţă de luna corespunzătoare din anul 2007.
 
Pe sectoare de activitate, preţurile produselor din industria prelucrătoare au înregistrat o creştere cu 2,1%, în martie 2008, comparativ cu februarie 2008, iar cele din industria extractivă şi energie electrică şi termică, gaze şi apă s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară. Pe marile grupe industriale, creşteri de preţuri peste nivelul înregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor intermediare, cu 2,3%, industria energetică, cu 1,9% şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 1,9%. Creşteri de preţuri sub nivelul înregistrat pe total se constată la produsele din industria bunurilor de uz curent, cu unu la sută şi industria bunurilor de capital, cu 0,8%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.