EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Vaccinarea împotriva pestei porcine va fi oprită în fermele din România

0
 
România a obţinut un acord de principiu din partea Comisiei Europene pentru oprirea vaccinării împotriva pestei în fermele de creştere a porcilor, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.
 
"O delegaţie a Autorităţii se va afla, în 7 şi 8 mai la Bruxelles, unde statele membre vor fi informate de intenţia noastră de a opri vaccinarea în ferme cu vaccin marker atâta timp cât nu mai avem garanţia eficienţei acestor vaccinuri şi aplicarea măsurilor de biosecuritate în marile ferme. Vaccinarea va continua în acest an doar în gospodăriile individuale şi la mistreţi", a precizat Roatiş.
 
Preşedintele ANSVSA a precizat că în termen de şase luni de la oprirea vacinării impotriva pestei sau dacă în acest interval de timp nu au mai fost înregistrate focare de pestă timp de 6 luni, România ar putea fi declarată ţară indemnă de această boală şi ar putea relua exporturile de carne de porc şi produse din carne de porc pe piaţa UE.
 
Decizia de a opri vaccinarea a fost luată după ce s-a constatat că eficienţa vaccinurilor marker utilizate în fermele de creştere a porcilor, primite de la UE în 2007, au o eficienţă scăzută. România a fost notificată în luna aprilie în privinţa eficienţei scăzute pentru anumite loturi de vaccin marker de către firma care a livrat aceste vaccinuri – compania olandeză "Intravet".
 
Campania de vaccinare împotriva pestei în 2008 era programată să se deruleze în două mari vaccinări, plus una de completare.

 
Comisia Europeană a aprobat, la finele lunii decembrie, planul de eradicare a pestei porcine prezentat de autorităţile române, conform căruia, în 2008, va continua vaccinarea porcilor împotriva pestei. Din această cauză, vânzările de carne şi produse din carne de porc în ţările Uniunii Europene au fost, în continuare, interzise întrucât vaccinarea împotriva pestei provoacă la oamenii care consumă carne provenită de la aceste animale o lipsă de reacţie faţă de unele medicamente.
 
În prezent, în România nu se înregistrează nici un focar de pestă porcină deşi în 2007 s-a confruntat cu trei focare de pestă porcină, toate în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci. Un nou focar de pestă a fost confirmat la începutul lunii octombrie 2007 în rezervaţia Insulei Mici a Brăilei, dar la un porc mistreţ.
 
UE a decis în luna septembrie 2007 să prelungească embargoul privind importurile de carne de porc şi porci vii proveniţi din România până la sfârşitul lui 2009, respectiv până în iulie 2008 în cazul Bulgariei, din cauza persistenţei pericolului de pestă porcină în cele două noi state membre. În momentul aderării la UE, la 1 ianuarie 2007, respectivul embargou era valabil până la 30 septembrie 2007, însă pesta porcină nu a fost controlată în niciuna din cele două ţări, a considerat Comisia Europeană.
 
În prezent, în România sunt crescuţi 5,1 milioane de porci în ferme şi gospodării ale populaţiei, din care aproape 1,4 milioane porci în exploataţii profesionale şi 3,8 milioane porci în gospodăriile populaţiei.
 
Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci. Înainte de 1989, în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.