Produsele alimentare au „umflat” inflaţia la 8,63%

 
Prognoza de inflaţie calculată anualizat a fost revizuită în creştere la 6%, pentru sfârşitul anului, faţă de la 5,9%, a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.
 
"Rata anuală a inflaţiei a continuat să crească şi s-a situat deasupra ţintei prognozate de noi. Toate elementele determinante asupra inflaţiei au fost pe o traiectorie ascendentă. Am putea spune că unii dintre aceşti factori au avut acţiune mai pronunţată decât am prognozat noi în urmă cu trei luni" a spus guvernatorul.
 
El a subliniat că între componentele indicelui preţului de consum (IPC) preţurile volatile au continuat să aibă un efect determinant asupra inflaţiei.
 
"Uitându-ne la componentele indicelui preţului de consum, gazele naturale şi o serie întreagă de alte servicii nu numai cele legate de cursul de schimb, au contribuit la inflaţie. Preţurile volatile, cele la legume, fructe, ouă şi produse de panificaţie au făcut să crească inflaţia şi să avem o variaţie de 1,7% în jurul ţintei propuse. Rata anuală a inflaţiei s-a apropiat de 6%", a spus Isărescu.
 
Acesta a subliniat că oferta excesivă a fost, de asemenea, un factor care a produs un derapaj de la ţinta prognozată. "Factorii care au contribuit în mare măsură la intensificarea inflaţiei sunt cei de partea ofertei", a subliniat guvernatorul BNR. Isărescu a explicat că legumele, ouăle, combustibilii, pâinea şi uleiul au avut o contribuţie determinantă la nivelul ratei anuale de inflaţie, care a atins 8,63% în luna martie.
 
Acesta a precizat că peste 70% din rata inflaţiei a fost determinată de 8 subgrupe de produse în ultimele 12 luni.
 
Legumele, fructele şi ouăle au deţinut cea mai mare pondere în rata inflaţiei (1,51%), urmate de produsele de morărit şi panificaţie – 0,94%, combustibilii – 0,9%, uleiul – 0,8%, energia – 0,76%, serviciile de telefonie (0,53%), tutunul şi ţigările (0,49%), în timp ce laptele a contribuit cu 0,5% la rata anuală a inflaţiei.
 
"Nu ştim cum funcţionează piaţa uleiului, de exemplu, dar avem semnale că în cazul acestui produs creşterea preţurilor se va manifesta şi în luna aprilie, dar preţurile alimentelor ar putea înregistra o curbă descedentă în cazul în care recolta din acest an va fi una bună", a declarat Mugur Isărescu.
 

Ţinta de inflaţie a băncii centrale pentru 2008 este de 3,8% (decembrie-decembrie), plus/minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%.
 
"Preţurile volatile nu ne vor ajuta în lupta cu inflaţia"
 
Mugur Isărescu, vede în continuare un pericol în preţurile volatile la adresa inflaţiei din România şi promite menţinerea politicii monetare restrictive.
 
"Credem că până spre toamna acestui an nu vom fi ajutaţi de preţurile volatile, inclusiv de cele la combustibil. La combustibili am fost nevoiţi să facem o revizuire în sus, ţinând cont de preţul petrolului pe pieţele externe. Pentru anul următor, legat de restrictivitatea politicii monetare, prognoza este pozitivă. Prognozăm o reducere a inflaţiei de la 3,9%, la 3,5%, la sfârşitul anului 2009", a afirmat guvernatorul BNR.
 
Factorii de natură subiectivă sunt consideraţi, de asemenea, un pericol real la adresa inflaţiei.
 
„Avem o creştere a anticipaţiilor inflaţioniste pe termen scurt şi ele trebuie temperate. Aici Banca Naţională are un rol important. Aceasta este misiunea Băncii Naţionale”, a spus Isărescu.
 
Acesta a enunţat potenţialele cauze de abatere a ratei inflaţiei de la traiectoria prognozată, pe 2008 şi 2009, vorbind despre continuarea creşterilor salariale fără susţinere în productivitate, deprecierea monedei naţionale, ca urmarea persistenţei turbulenţelor pe pieţele externe, majorarea preţurilor la combustibili, din cauza scumpirii în continuare a petrolului.
 
Guvernatorul a subliniat, totuşi, că BNR nu este împotriva creşterilor de salarii, dar pe baze reale.
 
"Banca Naţională nu este câtuşi de puţin deranjată de creşterile salariale, dar ele să fie reale, adevărate, dublate de productivitate, fundamentare economică, sustenabile. Creşterea salariului doar pe baze nominale este un risc, care poate transforma totul dintr-o iluzie într-o deziluzie. În an electoral s-ar putea să avem o execuţie bugetară mai laxă", a spus Isărescu.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.