Salariul mediu net a crescut cu 5,1% în martie

 
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.192 lei în luna martie 2008, în creştere cu 5,1% faţă de luna precedentă, arată un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
 
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.623 lei în luna martie 2008, cu 5,2% mai mare faţă de cel din luna februarie.
 
Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 17,7%. Indicele câştigului salarial real din martie 2008 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 8,3%, potrivit sursei citate.
 
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare, de 3.595 lei, iar cele mai mici în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, unde salariul a fost de 674 lei.
 
Indicele câştigului salarial real pentru luna martie 2008 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 104,4%.
 
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 116%, cu 4,9 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie 2008.
 
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
 
Creşterile câştigului salarial mediu net în luna martie 2008, faţă de luna precedentă, s-au datorat, în principal, acordării de prime şi stimulente, negocierilor salariale sau realizărilor de producţii mai mari. Valori egale ale şi peste media pe economia naţională, s-au înregistrat în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale caselor de pensii), cu 23,9%, în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, activităţi anexe şi auxiliare de transport, în activităţi ale agenţiilor de turism şi fabricarea celulozei, hârtiei şi a produselor din hârtie, între 9% şi 14%.
 
De asemenea, valori egale şi peste media pe economia naţională au fost înregistrate în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, industria alimentară şi a băuturilor, hoteluri şi restaurante, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, industria de maşini şi aparate electrice, construcţii, transporturi terestre; transporturi prin conducte, industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, edituri, poligrafie şi reproducerea înregistrărilor pe suporţi şi comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, între 5% şi 9%.
 
Scăderi ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun, industria de mijloace ale tehnici de calcul şi de birou şi transporturi aeriene şi au fost determinate de acordarea de prime în luna precedentă şi a realizării unei producţii mai mici în luna curentă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.