Tiraspolul exclude reglementarea conflictului transnistrean prin unificarea cu Republica Moldova

 
Tiraspolul exclude varianta reglementării conflictului prin unificarea regiunii separatiste cu Republica Moldova, aşa cum a lăsat să se înţeleagă preşedintele moldovean, Vladimir Voronin.
 
Argumentele sunt expuse într-un comentariu publicat pe pagina web a agenţiei oficiale de ştiri de la Tiraspol, Olvia-press. Semnatarul comentariului se arată deranjat de declaraţiile lui Voronin privind reintegrarea Republicii Moldova şi acuză autorităţile de la Chişinău de presiuni şi şantaj.
 
Reluarea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol este interpretată de autorităţile moldoveneşti ca fiind aproape ultimul stadiu al reintegrării Republicii Moldova. Ignorând totalmente părerea oficială a Transnistriei despre posibilitatea reglementării conflictului în baza relaţiilor de bună vecinătate dintre două state suverane, exprimată în "Acordul privind pacea şi colaborarea dintre Republica Moldova şi Republica Moldovenească Nistreană" (RMN), conducerea Moldovei are curajul să susţină că RMN este deja practic "în buzunarul său". În plus, face asemenea afirmaţii de la tribunele internaţionale, se arată într-un comentariu plasat pe pagina web a agenţiei oficiale de ştiri de la Tiraspol, Olvia-press.
 
Recent, într-un discurs ţinut la reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală, Vladimir Voronin a declarat fără ocolişuri că extinderea UE este o şansă şi pentru reintegrarea ţării sale. "Astăzi, Moldova este mai aproape ca niciodată de a rezolva pe cale paşnică problema transnistreană. Suportul constant pe care îl avem din partea partenerilor noştri din UE, dar şi ideea de a face parte din marea familie europeană, constituie importante premise pentru a avansa în procesul de soluţionare a conflictului. Pentru ţara mea identificarea soluţiei viabile a acestui conflict politic este valabilă doar în formatul «5+2» şi are un rol determinant pentru procesul de reglementare, care ar putea fi un exemplu pentru soluţionarea conflictelor îngheţate prin metode paşnice, ce asigură independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a statului".
 
În comentariu se menţionează că astfel de declaraţii demonstrează că autorităţile moldovene sau sunt foarte departe de a înţelege situaţia reală, sau nu iau deloc în consideraţie opinia poporului transnistrean. Dar poporul transnistrean şi-a exprimat opţiunea la referendumul din 2006, de a se integra în spaţiul geopolitic rus şi nicidecum în cel european, unde Voronin trage Republica Moldova cu atâta sârguinţă. Voronin a decis ca împreună cu teritoriul pe care îl stăpâneşte poate atrage acolo (în Europa) şi Transnistria.
 
Potrivit autorului, mulţi politologi, examinând realităţile existente, consideră în prezent că Rusia presupune, în mod nejustificat, că va putea influenţa sau chiar opri procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.
 
Această greşeală ar putea reprezenta pentru transnistreni pierderea nu doar a libertăţii, dar şi a vieţii. Dar Moscova nu poate să creadă în făţărnicia conducerii de la Chişinău. Rusia consideră că este imposibil să vorbeşti la Kremlin una, în Moldova alta şi în Europa altceva. Moscova speră că unind Moldova şi Transnistria va obţine un aliat puternic în sud-estul Europei, care va putea face o breşă în cercul NATO din jurul Federaţiei Ruse. Aceasta este doar o utopie.
 
Scopul şi sarcinile Republicii Moldova sunt cu totul altele. La acelaşi summit al şefilor de stat din Europa Centrală, Voronin a spus: "Ţara mea a fost şi întotdeauna va fi un stat european, care în pofida evoluţiilor istorice a ştiut să-şi păstreze tradiţiile culturale şi identitatea sa naţională distinctă, valori care, sperăm, vor fi readuse în spaţiul său firesc de multiculturalism şi polietnism european. Mă refer, în primul rând, la realizarea obiectivului primordial al ţării, un vector ce reprezintă alegerea cetăţenilor noştri, cel de integrare europeană".
 
Voronin nu menţionează că aceasta este alegerea cetăţenilor Republicii Moldova, dar nu şi ai Transnistriei, care demult şi-au decis soarta şi înţeleg perfect ce îi aşteaptă într-o Moldovă unită şi integrată în UE. Dar, de opinia lor în prezent nimeni nu se interesează şi Republica Moldova se comportă de parcă totul ar fi decis şi sentinţa nu are drept de atac. În realitate însă nu este aşa. Reluând dialogul, Transnsitria a lăsat clar să se înţeleagă că nu poate fi vorba de unirea cu Republica Moldova.
 
Dacă în aprilie, de la euforia întrevederii dintre Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov, Moldova s-a ferit de Acordul privind pacea şi colaborarea dintre Republica Moldova şi Republica Moldovenească Nistreană ca de o "muscă sâcâitoare", astăzi înţelegând că nu va reuşi pur şi simplu să strivească RMN, Chişinăul va începe să acţioneze după scenariul cunoscut care presupune presiuni şi şantaj.
 
Primul semnal deja există. La finele lunii aprilie, instituţiile Republicii Moldova au instalat aparataj care bruiază semnalele radio şi TV pe teritoriul Transnistriei. Aceasta aminteşte despre blocada informaţională a Transnsitriei. Trăncănind despre reglementarea paşnică a conflictului, Chişinăul utilizează mijloace pe departe paşnice de a influenţa asupra Transnistriei. Şi cu cât autorităţile de la Chişinău îşi vor da seama că reglementarea pe calea creării Moldovei unitare este o utopie, cu atât vor creşte presiunile asupra Tiraspolului, ceea ce se întâmplă deja în prezent.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.