Cairo, un oraş atât de zgomotos încât nu te poţi auzi nici când ţipi

 
Locuitorii capitalei Egiptului, Cairo, susţin că este tot mai greu să fii auzit şi să ai un cuvânt de spus, dar ei nu se referă numai la politică. Se referă la fondul incredibil de zgomot al unui oraş cu 18 milioane de locuitori şi milioane de şoferi care au mereu o mână pe claxon şi o modalitate de gândire care nu respectă nici o regulă, notează "The International Herald Tribune”.
 
Zgomotul – intolerabil, neîncetat, repetat – reprezintă fundalul deconcertant al unor vremuri tensionate în Egipt, în condiţiile în care inflaţia şi salariile mici îngrijorează oamenii privind supravieţuirea de zi cu zi, declanşând greve şi proteste. Nu este vorba de zgomotul tipic al oraşului, ci de ceea ce oamenii de ştiinţă spun că seamănă mai mult cu a trăi într-o uzină.
 
Cairo nu este ca Londra sau New York şi nici chiar ca Teheranul, o altă capitală aglomerată de maşini din Orientul Mijlociu. Este ca şi cum ai trăi în fiecare zi cu o maşină de tuns iarba lângă cap, potrivit unor cercetători de la Centrul Naţional de Cercetare. Ei au studiat cinci ani nivelul zgomotului din Cairo şi au concluzionat într-un raport publicat anul acesta că media zgomotului între orele 7-22 este de 85 de decibeli. Şi e vorba numai de media într-o zi din acest oraş.
 
În alte părţi situaţia este şi mai gravă, potrivit inginerului Mustafa el Sayyid, care a contribuit la elaborarea studiului. În Piaţa Ramses, sau drumul care duce spre piramide, zgomotul atinge adesea nivelul de 95 de decibeli, ceea ce echivalează cu a sta lângă un picamer.
 
Prin comparaţie, o convorbire normală are între 45-60 de decibeli iar un foc de armă 140 de decibeli. Pentru că scara decibelilor este logaritmică, fiecare 10 decibeli echivalează cu o creştere de zece ori a intensităţii.
 
Un zgomot de acest nivel constatat la Cairo afectează organismul. Poate produce creşterea tensiunii arteriale şi alte maladii legate de stres. Poate avea efect asupra somnului, lucru care îi face pe oameni întotdeauna mai irascibili.
 
Liniştea este deficitară mai ales în cartiere aglomerate precum "Rhode al Farag”, unde străzile sunt animate 24 de ore din 24, în condiţiile în care oamenii se luptă pentru traiul zilnic. În ultimele şase săptămâni, 11 persoane au fost ucise în îmbulzeala de la cozi pentru a cumpăra pâine ieftină, subvenţionată de stat.
 
Deşi zgomotul nu este menţionat niciodată ca motiv de izbucnire a violenţelor, el este un inamic "ascuns”, care face ca presiunile vieţii să fie tot mai puţin suportabile, spun oamenii de rând.
 
În general, zgomotul este un simptom al unui oraş tot mai greu de gestionat şi aglomerat peste capacitatea iniţială, susţin cercetătorii de la Centrul Naţional de Cercetare. Principala vină o poartă cele 2 milioane de maşini şi şoferii care blochează traficul în fiecare zi.
 
Egiptenilor le place însă gălăgia, preferând comunitatea spaţiului privat, plângându-şi morţii sau celebrând nunţile cu mare zgomot. La aceasta se adaugă şi faptul că muezinii cheamă credincioşii la rugăciune prin difuzoarele din minarete. Problema este că acum sunt mai mulţi oameni, mai multe maşini şi o mai mare competiţie în comerţ. Din acest motiv există tot mai puţină consideraţie pentru cei de lângă tine, spun comentatorii sociali.

Citește și
1 Comentariu
  1. nicolae ceausescu spune

    CREDEITI ca in Bucuresti este prea bine ? MOtocicletele de curse , cele de motocros {tip ktm} ,scuterele ,atv-urile si unele masini modificate {tuning} fac un zgomot infernal . DE ce nu se respecta legislatia privitoare la nivelul de zgomot al autovehiculeleor . In Paris sunt interzise motocicletele de motocross si atv -urile , ce se intampla la noi e o barbarie …

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.