Deduceri fiscale pentru instrumentele bancare de economisire-creditare

  • Declaraţiile se depun la Finanţe  până la data de 15 mai
 
Clienţii băncilor de economisire-creditare au posibilitatea de a-şi deduce cel mult 300 RON din veniturile salariale impozabile obţinute în 2007 la funcţia de bază. În acest scop, ei trebuie să depună la administraţia fiscală de care aparţin o declaraţie până pe 15 mai 2008.
 
Este vorba despre Formularul 230, acelaşi prin care pot vira şi 2% din impozitul datorat statului către o organizaţie nonprofit sau pentru acordarea unei burse private. Deducerea este egală cu sumele depuse pe parcusul anului 2007 în cadrul unui contract de economisire-creditare, fără a depăşi 300 RON. Având în vedere că veniturile salariale se impozitează cu 16%, clienţii pot primi înapoi de la stat cel mult 48 RON.
 
"Pentru a beneficia de facilitatea fiscală oferită, clienţii băncilor care au avut în 2007 în derulare un contract de economisire-creditare vor trebui să completeze formularul 230 – «Cerere privind destinaţia impozitului anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv în domeniul locativ». Termenul de depunere la administraţia fiscală este până pe 15 mai 2008”, a declarat Maria Ţăran, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi.
 
Contractele de economisire-creditare presupun derularea unei perioade în care clienţii depun bani la bancă, după care urmează contractarea unui împrumut, de regulă cu dobândă preferenţială. În România există deocamdată două bănci de economisire-creditare: Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi HBV Banca pentru Locuinţe. Potrivit portalului www.conso.ro, începând din acest an, şi BCR pregăteşte un astfel de pachet bancar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.