DNA cercetează afacerile de la CET Iaşi

  • Postul ieşean de televiziune TELE M susţine că ancheta DNA îl vizează şi pe sirianul Ahmed Al Deiri
  • Ca şi conaţionalul Omar Hayssam, sirianul Ahmad Al Deiri a plecat din România
 
 
Mai mulţi salariaţi ai Centralei Electrice de Termoficare (CET) Iaşi vor da cu subsemnatul la DNA pentru a răspunde la suspiciunile că la Iaşi a ajuns cărbune de proastă calitate. Ancheta s-a extins şi asupra unor oameni de afaceri din Iaşi al căror nume este deocamdată păstrat sub tăcere de procurorii DNA.
 
Cert este că, în aceeaşi zi în care procurorii au percheziţionat birourile de la CET, au ajuns în vizită şi la sirianul Ahmad Al Deiri, patronul de la "Siraj”. Ce legătură ar putea exista între acesta şi CET? Soţia lui, Carmen Al Deiri a fost mai mulţi ani reprezentanta firmei "Unicom”, cea care a furnizat începând cu vara trecută cărbune la CET.
 
Probe de cărbune, ridicate de DNA
 
Procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie au descins la CET pe 11 aprilie. Aceştia au ridicat acte referitoare la firmele care au câştigat licitaţia pentru achiziţia de cărbune din vara trecută. Au solicitat şi buletinele de analiză privind calitatea cărbunelui care a ajuns la Iaşi.
 
După ce a devenit o certitudine începerea urmăririi penale a mai multor persoane în acest dosar, directorul CET, Didi Melinte, a arătat că anchetatorii au venit la solicitarea şefilor centralei. Motivul – să verifice actele depuse de două firme care anul trecut au intenţionat să vândă cărbune la CET, dar nu au câştigat licitaţia.
 
La întrebarea "care sunt cele două firme la care dumneavoastră aţi făcut plângere, sesizare?”, Didi Melinte a răspuns: "Noi am făcut o sesizare penală pentru o firmă rusească, «Siptex Service» sau aşa ceva, şi cealaltă… cealaltă cred că e «Carbotix», parcă”.
 
Se pare însă că şeful CET ascunde ceva. Colegii de-ai săi din cadrul centralei recunosc că procurorii anticorupţie au avut şi alte motive pentru a veni la CET. Cel care confirmă aceste lucruri este şeful laboratorului chimic de la CET Holboca, Ion Musteaţă.
 
Acesta crede că ancheta procurorilor vizează nu numai actele depuse de firmele care vând cărbune, ci şi calitatea cărbunelui adus la Iaşi de firma care a câştigat licitaţia. Aceştia au verificat mai multe birouri de la CET Holboca 2 şi au luat fişe cu probele de laborator. O parte dintre buletinele de analiză ridicate sunt şi acum la DNA.
 
Reprezentanţii DNA au păstrat tăcerea asupra identităţii persoanelor împotriva cărora s-a început urmărirea penală.
 
"DNA Serviciul Teritorial Iaşi a început urmărirea penală, însă nu este în măsură să comunice alte date având în vedere că din motive obiective aducerea la cunoştinţă a învinuirii nu s-a realizat de către toate persoanele cercetate”, a precizat procurorul-şef Nicolae Ionaşcu, de la DNA Iaşi.
 
Nichita: "Nu e treaba mea”
 
Întrebat despre această situaţie creată în jurul CET, primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a lăsat să se înţeleagă că "se spală pe mâini”. Nu-l interesează cine este urmărit penal în cadrul unei instituţii subordonate Consiliului Local Iaşi.
 
"Nu e treaba mea asta, e treaba DNA-ului, absolut nu-i treaba mea asta. DNA-ul să îşi facă treaba, cine face politica DNA-ului nu e treaba mea. Treaba mea e să asigur serviciile pe stradă, să fie bine în oraş. Cine e cercetat? De ce e cercetat? Fiecare răspunde pentru faptele sale”, a declarat Gheorghe Nichita.
 
Actele care se află acum în posesia procurorilor de la DNA vizează marfa cumpărată de CET de la firma "Unicom”, cea care a câştigat licitaţia din iulie 2007, dar şi de la societăţile "Intel Trans” şi "Gir”.
 
Societatea "Unicom” a fost reprezentată la Iaşi de Carmen Al Deiri. Firma a început să colaboreze bine cu municipalitatea ieşeană încă din anul 2005. A ajuns în prezent unul din principalii furnizori de cărbune la CET, dar şi de combustibil pentru "Salubris” şi RATP.
 
Mai mult, firma G.E.C.A.F, cea care face auditul la "Siraj”, este administrată de soţia directorului adjunct de la Finanţe, Ioan Grigoriu, cel care face parte şi din Consiliul de Admnistraţie al CET SA.
 
Soţul lui Carmen Al Deiri, Ahmad Al Deiri, este patronul complexului "Siraj”.
Nu se ştie dacă s-a mers pe această filieră, cert este că în aceeaşi zi în care au făcut percheziţie la CET, procurorii au facut o vizită şi la birourile din "Siraj” ale sirianului. Acesta nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere pentru că este plecat din ţară împreună cu familia.
 
Cine este sirianul Ahmad al Deiri?
 
La prima vedere, este un simplu cetăţean sirian, de religie musulmană, venit în România pentru studii. Absolvent al Facultăţii de Construcţii din Iaşi, Ahmad Al Deiri a fost un anonim până la căderea vechiului regim. A intrat în lumea afacerilor în 1989, cu câteva depozite en-gros, şi s-a remarcat printr-o serie de episoade memorabile:  
 
1. Complicitate într-o reţea de traficanţi de alcool
Problemele sirianului au început în anul 1993, când poliţia a luat urmele unei reţele de traficanţi de alcool, formată din români şi arabi. În aprilie 1993, Ahmad Al Deiri a fost arestat pentru complicitate cu reţeaua de traficanţi. Deşi era în arest, relaţiile foarte bune cu politicienii vremii i-au permis acestuia să obţină cetăţenia română.
 
Chiar dacă parchetul din acea perioadă a trimis rechizitoriul către Tribunalul Iaşi în numai patru luni de la demararea anchetei, judecătorii ieşeni au amânat pronunţarea unei hotărâri în dosar timp de 10 ani. Astfel, în ianuarie 2003, dosarul a fost închis pentru prescrierea faptelor.
 
2. Garda Financiară, Finanţele, Vama şi "Poli”, prietenii sirianului
Cea mai importantă lovitură a dat-o în 1998, când a cumpărat de la stat Complexul Comercial "Siraj”. Imediat după această achiziţie, sirianul l-a numit cenzor al societăţii "Siraj Ad Impex” pe Ioan Grigoriu, Comisar al Gărzii Financiare Iaşi. Ulterior, Ioan Grigoriu a devenit director adjunct al Direcţiei de Finanţe Publice Iaşi, iar legea nu-i mai permitea să rămână în funcţia de cenzor. Acest lucru l-a determinat să numească în funcţia de cenzor şi, ulterior, de auditor, firma G.E.C.A.F., a soţiei Duţica Grigoriu.
 
Mereu prieten al liderilor politici, în anul 2001 a devenit un apropiat al PSD-ului. Începând din anul 2003, a înfiinţat mai multe societăţi în Iaşi şi Vaslui: "East Hills” Iaşi, "Nadin Conf” Vaslui, şi "Trans International” Vaslui, firmă în care figurează ca asociat Oana Roxana Butur, fiica fostului director al Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, Eugen Butur. Din 2002, a sponsorizat an de an clubul de fotbal "Politehnica” Iaşi. În ciuda relaţiilor politice, Ahmad al Deiri a avut şi iniţiative de afaceri eşuate.
 
3. Ţeapa MTS Leasing
La sfârşitul anului 2004 a anunţat demararea unui proiect imobiliar care urmărea ridicarea unui cartier de 11 blocuri în str. Grigore Ioan nr.7. Valoarea investiţiei era evaluată la aproape 11 milioane de euro, 70% din sumă urmând să fie asigurată de compania "MTS Leasing”. După demascarea înşelăciunii MTS, proiectul a căzut. Doi ani mai târziu,
 
în anul 2006, a încercat să cumpere de la "Moldova Tricotaje” un teren de 14.000 de metri pătraţi. Instanţa a stabilit falimentul firmei "Moldova Tricotaje”, iar contractul de cumpărare a terenului a fost anulat.
 
În februarie 2006, Ahmad Al Deiri s-a interesat de viaţa unor arabi, reţinuţi şi expulzaţi de autorităţile române pentru propaganda unor grupări teroriste din Orientul Mijlociu. În momentul de faţă, Ahmad al Deiri este plecat în Siria.
 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.