Plăţile către furnizorii din străinătate pot dura între 5 minute şi 5 zile

Agenţii economici care au de efectuat plăţi către parteneri de afaceri din străinătate, din ţări-membre UE sau extracomunitare, pot miza pe un termen de finalizare a tranzacţiei bancare de maxim 5 zile, potrivit reprezentanţilor băncilor. Viramentul poate fi efectuat chiar şi de la aşa-numitele sucursale de cartier ale băncilor din România. În funcţie de ţara unde activează partenerul de business şi de numărul de bănci intermediare care intervin în transfer, tranzacţia poate dura între una şi cinci zile.
 
La Reiffeisen, de exemplu, comisionul de transfer este de 0,15%, pentru sume acceptate de minim 15 euro. "La acesta se adaugă spezele bancare de 10 euro şi comisionul băncii intermediare de 20 de euro. Trebuie să menţionez că aceste costuri de transfer nu variază în funţie de distanţa dintre bănci, întrucât totul se petrece electronic. La fel costă să efectuezi o plată într-un cont deschis la o bancă din cartierul vecin, cât şi pentru un transfer la o bancă din Statele Unite, de exemplu”, a explicat Liliana Costea, ofiţer tranzacţii Reiffeisen Iaşi. Cuantumul de plată al spezelor poate fi împărţit, de comun acord, între partenerii de afaceri.
 
Durata transferului internaţional depinde de băncile intermediare
 
În ceea ce priveşte durata transferului, ceea ce pentru oamenii de afaceri poate fi mai important decât costurile acestuia, lucrurile sunt mai puţin exacte. "Dacă solicitarea plăţii se face până la orele 14.30, transferul durează două zile lucrătoare. Există şi posibilitatea efectuării plăţilor în regim de urgenţă, adică în timp real, însă cu un comision aferent de 50 de euro”, a mai spus Costea. Aceasta a adăugat faptul că, din experinţă, a observat că în trei, maximum patru zile, banii pot ajunge în orice cont, din orice ţară din lume, totul depinzând de băncile intermediare, de parteneriatele existente între unităţile bancare din diferite ţări.
 
La BCR, pentru aceeaşi plată se percepe un comision de transfer de 0,5%, în care sunt incluse şi spezele bancare, însă, durata minimă a operaţiunii este de trei zile şi poate să ajungă până la cinci zile. Pentru persoanele juridice aflate în criză de timp, comisionul de urgenţă este acelaşi, 50 de euro, iar plata se efectuează în aceeaşi zi.
 
40 de euro – spezele cumulate pentru un transfer în afara UE, prin BRD
 

La BRD, transferul durează 2-3 zile, în orice parte a lumii, în funcţie de fusul orar. În orice caz, angajatul băncii poate calcula timpul exact de efectuare a tranzacţiei, în funcţie de ţara şi banca receptoare, şi îl comunică solicitantului înainte ca acesta să-şi dea acordul de virare a banilor în contul receptorului.
 
"Dacă banca receptoare face parte din grupul Societe Generale atunci plata se poate face şi în aceeaşi zi, cu o solicitare expresă în acest sens. În orice caz, comisionul de transfer este 0,15%, pentru sume de minimum 20 euro, indiferent de destinaţie”, a explicat Liliana Cimpoeşu, consilier BRD Iaşi.
 
Dacă plata se efectuează în Comunitatea Europeană, spezele bancare sunt de 15 euro, pentru transfer într-un cont la o bancă corespondentă, şi de 20 de euro pentru o bancă necorespondentă. La acestea se adaugă spezele băncii receptoare de 20 de euro. "Pentru transferuri în afara Uniunii Europene, spezele băncii noastre sunt de 20 de euro, iar cele ale băncii receptoare de încă 20 de euro.
 
Cumulul celor două speze, de 40 de euro, poate fi plătit în întregime de unul sau celălat dintre partenerii tranzacţiei sau poate fi negociat de aceştia”, a mai spus reprezentantul BRD Iaşi. Acesta a adăugat faptul că banca sa nu efectuează şi plăţi în regim de urgenţă.
 
 
CASETA
Ce costuri implică transferul banilor către un furnizor din străinătate?
1. Comision de transfer (ex: 0,15% la Reiffeisen; 0,15% la BRD;  0,5% la  BCR)
2. Speze bancare (ex: 10 euro la Reiffeisen; 15- 20 euro la BRD; zero la BCR) 
3. Comisionul băncii intermediare (ex: 20 euro la Reiffeisen şi BRD) 
 
Termen: 2-5 zile
Regim de urgenţă: în aceeaşi zi (cu plata unui comision de 50 de euro la Reiffeisen şi BCR)
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.