Programul „Rabla va începe pe 1 iunie

Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional va începe pe 1 iunie şi se va desfăşura în două etape.
 
Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, a precizat că, anul acesta, se urmăreşte înlocuirea a 40.000 de maşini uzate, prima de casare menţinându-se la 3.000 RON. Valoarea totală a programului este stabilită la 120 de milioane RON.
 
Prima etapă a Programului "Rabla” se va desfăşura în intervalul 1 iunie – 25 septembrie, iar a doua etapă va avea loc în perioada 1 octombrie – 12 decembrie.
 
Ministrul Mediului a subliniat că lista producătorilor şi distribuitorilor validaţi va fi finalizată şi publicată în jurul datei de 30 mai pe pagina de internet a Administraţiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro) sau pe cea a Ministerului Mediului (www.mmediu.ro). Începând cu aceeaşi dată, va fi publicată şi lista operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare a vehiculelor scoase din uz.
 
Perioada de înscriere a producătorilor: 9-24 mai
 
Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Mihai Toti, a explicat că fiecare producător trebuie să depună un dosar la AFM, actele necesare găsindu-se în instrucţiunile de aplicare a ordonanţei.
 
"Dacă producătorul nu îndeplineşte formele legale, are datorii sau nu are reţea de distribuţie nu este validat. Actele cerute sunt aceleaşi din anii trecuţi. De la debutul programului numărul producătorilor şi distribuitorilor autorizaţi a crescut an de an, ajungând de la 26 la 56”, a precizat Toti. Depunerea dosarelor în vederea validării este prevăzută pentru perioada 9-24 mai. Dacă un producător validat nu a utilizat, conform contractului de finanţare, până la sfârşitul primei etape, cel puţin 80% din suma contractată, contractul de finanţare nerambursabilă încetează de drept, iar AFM va redistribui suma neutilizată către ceilalţi producători rămaşi în program.
 
Vârful programului "Rabla”, atins în 2007
 
Primele de casare acordate pentru maşinile cuprinse în programul "Rabla” sunt finanţate din fondurile AFM, respectiv din taxele operatorilor economici care nu şi-au îndeplinit programele de conformare.
 
"Scopul nostru nu este ca fiecare român să-şi înlocuiască maşina, ci să scoatem cât mai multe maşini non-EURO, EURO 1, EURO 2 din circulaţie. Dacă dădeam 4.000 RON, primă de casare, scoteam doar 30.000 de maşini din circulaţie”, a mai spus Toti. Programul de înnoire a parcului auto a demarat în anul 2005, iar cea mai mare rată de succes a înregistrat-o în 2007. În 2005, din totalul celor 15.000 de maşini noi puse la dispoziţia cetăţenilor s-au epuizat 14.607 maşini, adică 97,38%, în 2006 din cele 16.500 de maşini s-au epuizat 15.110, respectiv 91,58%, iar în 2007, din totalul celor 16.500 de maşini incluse în program s-au epuizat 16.444 – adică 99%.
 
Paşii necesari înscrierii în programul "Rabla”
 
În programul "Rabla” se pot înscrie doar persoanele fizice, proprietare sau moştenitoare ale unui autovehicul funcţional, înmatriculat în România, a cărui vechime depăşeşte 12 ani. Paşii care trebuie făcuţi în acest sens sunt: înscrierea la un producător validat şi obţinerea unei note de acceptare (valabilă 30 de zile calendaristice), predarea autoturismului uzat spre casare unui operator economic autorizat şi obţinerea certificatului de distrugere a maşinii, radierea vechiului autoturism şi achiziţionarea noului autoturism de la producătorul validat.
 
Actele necesare la achiziţionarea autoturismului sunt: copia cărţii de identitate, copiile legalizate după certificatul de înmatriculare a autoturismului uzat şi după certificatul de distrugere a acestuia, originalul certificatului de radiere şi cel al notei de acceptare eliberată de producătorul validat. În cazul în care maşina a făcut obiectul unei moşteniri, este necesară şi copia legalizată a certificatului de moştenitor.
 
Program "Rabla” şi pentru tractoare
 
Tractoarele uzate aparţinând persoanelor fizice vor putea fi înlocuite cu altele noi, în cadrul unui program naţional similar, ce se va desfăşura în două etape: 1 iulie – 25 septembrie şi 1 octombrie – 5 decembrie. Prima de casare este de 17.000 RON, iar valoarea programului se ridică la 21 de milioane RON.
 
Paşii care trebuie urmaţi de eventualii beneficiari ai programului sunt: demararea procedurilor de obţinere a notei de acceptare de la un producător validat ales de beneficiar, obţinerea certificatului de distrugere a tractorului uzat de la un operator economic autorizat să desfăşoare activităţi de colectare a vehiculelor scoase din uz, obţinerea certificatului de radiere a tractorului şi achiziţionarea propriu-zisă a unui tractor nou.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.