Proprietăţile în străinătate, noua atracţie imobiliară pentru investitorii români

O locuinţă sau o casă de vacanţă în Cipru, Brazilia, Grecia, Bulgaria sau Egipt reprezintă una dintre cele mai recente tentaţii imobiliare pentru investitorii români.
 
Conform "Alpine Group”, companie imobiliară americană cu filială în Otopeni, pe lângă posibilitatea petrecerii unor vacanţe în condiţii deosebite, de lux, achiziţia unei proprietăţi în Cipru, de exemplu, poate fi considerată o investiţie sigură şi rentabilă, întrucât valoarea investiţiei ar creşte, anual, cu peste 25%. Reprezentanţii "Alpine Group” susţin că achiziţia casei se face direct de la constructor, fără comision.
 
În Cipru sau Spania, preţul unui apartament nou porneşte de la 90.000 de euro, iar o vilă cu 5 dormitoare de la 600.000 de euro, lângă plajă, iar în zone rezidenţiale în apropierea plajei, de la 300.000 de euro. O vilă cu 3 dormitoare – de la 400.000 de euro lângă plajă, iar în alte zone rezidenţiale de la 200.000 de euro.
 
În Brazilia, o vila cu trei dormitoare, cu piscină, în apropierea plajei, are un preţ de pornire de 130.000 de euro, iar un apartament – 90.000 de euro. De asemenea, o vilă cu 5 dormitoare, cu piscină, lângă plajă, costă 220.000 de euro. Reprezentanţii "Alpine Group” susţin că sumele provenite din închirierea a două asemenea proprietăţi acoperă ratele pentru toate cele trei imobile, astfel încât unul dintre ele rămâne permanent la dispoziţia investitorului.
 
Finanţarea este disponibilă pe termen lung, de până la 40 de ani, cu o dobândă de 5% pe an. Contribuţia minimă proprie este de 20% din valoarea proprietăţii achiziţionate, în condiţiile în care, susţin reprezentanţii firmei, nu este necesar să fie dovedită existenţa veniturilor pentru obţinerea finanţării.
 
240.000 euro pentru o vilă de vacanţă în Grecia
 
În Grecia, compania "Panhol”, care are filială în România, are în derulare trei proiecte: locuinţe, spaţii comerciale (în Salonic), respectiv case de vacanţă – în Halkidiki.
 
La preţuri pornind de la 131.000 de euro pentru un apartament de minimum 62,75 mp, care va fi finalizat în 2009, un cetăţean român poate avea o casă de vacanţă în însorita Grecie.
Vile "la cheie” în Grecia, construite în 2007, în suprafaţă de 90 mp, sunt disponibile de la 240.000 de euro.
 
În varianta "pentru locuit”, compania "Panhol” propune "la cheie” peste 160 de locuinţe în nouă imobile noi din Salonic, la preţuri pornind de la 98.000 de euro.
 
Garsonieră într-un ansamblu rezidenţial din Bulgaria: 11.000 euro
 
Preţuri mult mai mici sunt în Bulgaria, unde compania "Morada” din această ţară are pregătite proiecte rezidenţiale la munte sau la mare.

 
Lângă Nessebar, localitate litorală aflată pe lista de patrimoniu UNESCO, o garsonieră într-un ansamblu rezidenţial are preţuri de pornire în jur de 11.000 de euro. Tarifele diferă, însă, în funcţie de suprafaţă şi de data recepţiei. Astfel, o locuinţă contractată în septembrie 2007, cu finalizare octombrie 2008, a avut un preţ de 15.000 de euro. Cele mai ieftine sunt apartamentele din ansamblurile preconizate a fi gata în 2009.
 
Mai scumpe sunt ofertele din Varna, Bourgas, Sveti Vlas, pentru apartamente cu suprafeţe generoase, în condiţiile în care, în Bulgaria, tarifele sunt sub 800 euro/mp construit.
 
"Un avantaj pentru cumpărător – a precizat Penka Atanasova, reprezentant "Morada” – îl reprezintă faptul că locuinţele vor fi noi şi pot fi plătite în patru rate, eşalonat, pe durata construcţiei, iar presiunea financiară nu va fi atât de mare”.
 
Compania din Bulgaria are pregătite oferte similare şi la munte. Astfel, în Bansko, o garsonieră cu o suprafaţă de aproximativ 37 mp costă în jur de 31.000 de euro. Cel mai scump în acest ansamblu este apartamentul cu două dormitoare, în suprafaţă de 85,67 mp: 69.392 de euro. Oferte asemănătoare, cu apartamente, sunt la Pamporovo.
 
În schimb, o vilă la Karjali, în Munţii Rodopi, cu o suprafaţă de 110 mp, costă 88.000 de euro.
 
Cea mai ieftină locuinţă, însă, care a fost ofertată, în martie, la Târgul Imobiliar Naţional, este un apartament de două camere la 10.000 euro, în staţiunea egipteană Hurghada.
 
11.156 euro – un loc de parcare în România, în zona Castelului Peleş
 
În România, un apartament la bloc cu două camere de 80 mp la Mamaia Nord, ofertat de compania imobiliară "Moglan”, este la preţul de 100.000 de euro. Aceeaşi companie oferă, la Predeal, în zona "Malul Ursului”, apartamente la bloc la un preţ de 1.700 de euro/mp suprafaţă construită.
 
La Costineşti, în zona epavei, cea mai ieftină locuinţă oferită de "Arcada Euro Imobiliare” este o garsonieră de 37 mp, la aproximativ 45.000 de euro, iar cea mai scumpă, un apartament cu terasă, de aproape 160.000 de euro. Aceeaşi firmă ofertează apartamente în vilă, în centrul staţiunii Costineşti, la preţuri de la 55.000 de euro (garsonieră de 39 mp) la 176.000 de euro (apartament de 112 mp).
 
Preţurile din România sunt, însă, departe de a fi considerate accesibile. O confirmare vine şi de la Sinaia, unde, de exemplu, Agenţia imobiliară "Mervani” mai are disponibile, în zona Castelului Peleş, două garsoniere noi, în suprafaţă de aproape 32 mp, la preţul final de 77.603 euro. Compania imobiliară a vândut toate locurile de parcare acoperite aferente imobilului în care se află cele două garsoniere, la un preţ, pentru fiecare, de 11.156 euro.
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.