Refugiu spiritual construit în deşertul Nevada

– Sanctuarul va fi construit în formă de glob cu patru etaje, pe malul lacului Las Vegas

– În partea de sus, în cupola de sticlă se va afla inima spirituală a complexului: spaţiul pentru contemplare, unde liderii planetei vor fi încurajaţi să se aşeze şi să rămână în tăcere

 
 
Un proiect estimat la aproximativ 200 de milioane de euro oferă guvernanţilor "un sanctuar” unde să-şi încarce bateriile, construit în deşertul Nevada. În acest fel, Camp David, Chequers sau Palatul Versailles pot fi date uitării, iar atunci când George W. Bush, Gordon Brown sau Nicolas Sarkozy vor avea nevoie de un refugiu unde să-şi încarce bateriile sau pentru a desfăşura o reuniune privată ar putea opta pentru un loc mai special, precum stâncile deşertului Nevada, se arată într-un articol publicat de ziarul "El Mundo”.
 
Donna Vassar, care aparţine dinastiei "Vassar”, celebră în lumea culturii, a iniţiat proiectul de construire a unui refugiu privat care va costa circa 190 de milioane de euro pentru preşedinţii sau prim-miniştrii stresaţi pentru care "deconectarea este singurul ţel al vieţii”.
 
Universitas Leadership Sanctuary doreşte să fie un amestec de abaţie şi de centru de conferinţe unde bărbaţii şi femeile cele mai puternice ale planetei se pot elibera de stres printr-o combinaţie de lectură, contemplare şi chiar grădinărit. Pentru a le reaminti rolul de lideri ai planetei, sanctuarul se va construi în formă de glob cu patru etaje pe malul lacului Las Vegas, un lac privat din sudul deşertului Nevada unde temperaturile pot atinge 50 grade Celsius în mijlocul verii.
Vassar a dezvăluit unele elemente ale proiectului, care doreşte să recreeze o existenţă monastică, ceea ce înseamnă că va fi interzis accesul secretarilor, consilierilor şi şefilor de presă ce colaborează în mod obişnuit cu liderii mondiali. Va exista chiar şi o grădină de legume, care sugerează perspectiva că liderii lumii vor cultiva pământul în timp ce vor cugeta la ultima rundă de negocieri privind comerţul mondial.
 
Vassar l-a contractat pe Douglas Patterson, un arhitect stabilit la Londra pentru a lucra la proiect după ce a văzut vila construită de el în stil mongol, pe insula Mustique, din Arhipelagul Caraibelor.

 
Arhitectul a studiat viaţa şi stilul dzongs (mănăstirile) budiste din Bhutan. La clădirea centrală se va ajunge printr-un labirint, ceea ce înseamnă că liderii mondiali vor lăsa în spate grijile şi suitele, spune Laurie Chetwood, arhitectă ce lucrează cu Patterson.
 
Clădirea principală sau globul are patru nivele. La parter se va afla biblioteca iar la primul etaj, sala de dezbateri.
 
Etajul doi va fi dotat cu tehnologia necesară pentru ca edificiul să fie energetic eficient. În partea de sus, în cupola de sticlă se va afla inima spirituală a complexului: spaţiul pentru contemplare, unde liderii vor fi încurajaţi să se aşeze şi să rămână în tăcere. Liderii lumii vor avea la dispoziţie camere austere construite în jurul globului.
 
Nu este prima încercare de a-i face să se întâlnească pe liderii mondiali într-un mediu diferit sălilor de reuniuni şi conferinţe precum Naţiunile Unite, Davos sau Camp David. La sfârşitul anului 2006, preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a deschis la Astana, capitala ţării, "Piramida Păcii”. Clădirea de 77 de metri înălţime şi proiectată de arhitectul britanic Norman Foster, are o sală de operă cu 1.500 de locuri, este decorată cu imagini de porumbei şi construită special pentru a găzdui conferinţe ale liderilor religioşi din întreaga lume.
 
Vassar a întemeiat Destination Universitas Foundation, o fundaţie de caritate din New York, pentru a strânge fonduri şi estimează că va fi nevoie de doi ani pentru a construi proiectul pe malul lacului Las Vegas. Un loc aflat la doar 10 kilometri distanţă de cluburile de striptease ale oraşului. În cazul în care prea multă contemplare îi va epuiza pe mai marii lumii.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.