România s-ar putea confrunta cu o criză a forţei de muncă peste 5 ani

 
România s-ar putea confrunta cu o criză a forţei de muncă în următorii 5-10 ani, dar acum nu se află într-o astfel de situaţie, care doar se prefigurează, a declarat (luni, 12 mai 2008) ministrul Muncii, Paul Păcuraru, la o dezbatere naţională pe tema migraţiei forţei de muncă.
 
"Există riscul să ajungem într-o criză a forţei de muncă dacă 'intră' pe piaţa muncii deficitul demografic. În 2008 este primul an când deficitul demografic va începe să bată în poarta pieţei forţei de muncă, iar în următorii cinci, şapte, zece ani deficitul demografic va accentua deficitul de forţă de muncă', a spus Păcuraru.
 
El a precizat că în prezent, la nivel naţional, sunt înregistrate 80.000-100.000 de locuri de muncă vacante, dar deficitul pe piaţa muncii poate fi apreciat ca fiind mai mare pentru că nu toată lumea raportează locurile de muncă vacante.

 
Pe de altă parte, a subliniat ministrul Muncii, în mediul rural există extrem de multe resurse de forţă de muncă, care trebuie aduse în circuitul economic activ – segmentul tânăr care nu a apucat să plece sau să se califice şi 'stă în poarta casei sau în grădină aşteptând să vină munca spre el' şi segmentul provenit din restructurarea industrială, cu disponibilizări colective.
 
În acest al doilea mare segment sunt mulţi oameni calificaţi – sudori, mecanici, prelucrători prin aşchiere, de 45-50 ani, încă apţi de muncă.
 
"Va trebui ca angajatorii să devină activi în mediul rural, să meargă din poartă în poartă şi să facă centre de formare în marile comune, să califice în ateliere – şcoală, cu costuri infinit mai mici", a spus oficialul MMFES.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.