Schimbarea codului CAEN este gratuită până în martie 2009

 
În urma protestelor opiniei publice, şi nu numai, a fost eliminată plata taxei de înnoire a obiectului de activitate, procedură impusă în mod obligatoriu, de la 1 ianuarie 2008, pentru toţi agenţii economici din România. Astfel, conform H.G. nr. 322/2008, actualizarea obiectului de activitate conform CAEN Rev. 2 pentru persoanele juridice, precum şi pentru persoanele fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice în mod independent şi asociaţiile familiale, se realizează de către Oficiile Registrului Comerţului, la cerere, fără plata taxelor aferente înregistrării menţiunii în registrul comerţului.
 
"Actualizarea obiectului de activitate se înregistrează în registrul comerţului pe baza deciziei/rezoluţiei directorului Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă tribunal, fără a exista obligaţia publicării în Monitorul Oficial al României şi a depunerii actului constitutiv actualizat”, ne-a declarat Gina Şindilă, directorul Oficiului Registrului Comerţului (ORC) de pe lângă Tribunalul Iaşi.
 
Penalităţi de 30 RON pentru cei care depăşesc termenul limită
 
Comercianţii pot beneficia de aceste facilităţi până la data de 1 martie 2009. Agenţii economici care nu se încadrează în acest termen limită, vor plăti o taxă de 30 RON, pentru înnoirea obiectului de activitate conform CAEN Revizuit 2. "Această revizuire a codului activităţilor comerciale a fost impusă prin OUG 337/2007 în vederea globalizării şi convergenţei clasificărilor din România cu cele din economia internaţională şi, în special, cu cele europene înscrise în codul NACE.
 
Foarte mulţi agenţi economici au sau urmează să dezvolte legături comercile cu societăţi din Comunitatea Europeană, astfel armonizarea codului activităţilor a devenit o necesitate”, a explicat directorul ORC Iaşi. Aminitim faptul că ordonanţa iniţială, care a impus acest proces de preschimbare, începând cu ianuarie 2008, prevedea printre cerinţe şi plata unei taxe de cel puţin 700 RON pentru înregistrarea cererii în Registrul Comerţului.
 
Astfel, în primele două luni şi jumătate ale anului în curs, aproximativ 10% dintre societăţile comerciale ieşene se conformaseră directivei guvernamentale plătind această taxă, comparabilă practic cu cea impusă pentru înfiinţarea unei noi socităţi. Noua Ordonanţă nr. 322, din martie 2008, a anulat obligativitatea taxei, însă nu a prevăzut şi despăgubiri pentru societăţile care au avut neinspirata pornire de a respecta cu promptitudine ordonanţele date de Executiv.   
 
Actele necesare pentru înnoirea clasificării CAEN
 
Documentele pe care reprezentanţii legali ai societăţilor trebuie să le depună la Oficiile Registrului Comerţului în vederea actualizării obiectului de activitate sunt următoarele:
– cerere de actualizare obiect de activitate conform CAEN Rev. 2 (formular-tip cod: 11-10-169);
– certificat de înregistrare, în original;
– dacă este cazul, procură, delegaţie avocaţială sau delegaţie de serviciu în care să se precizeze expres că împuternicitul a fost mandatat să precizeze domeniul şi activitatea principală (original).
 
Înscrierea obiectului secundar de activitate, 30 RON
 
Comercianţii pot solicita un extras de registru cuprinzând obiectul de activitate actualizat conform CAEN Rev. 2, completând formularul-tip numărul 9 "Cerere-comandă eliberare acte” şi achitând contravaloarea unei taxe în cuantum de 30 RON.
 
"Tot în schimbul taxei de 30 RON, agenţii economici pot solicita atestarea activităţii secundare. Obiectul de activitatea al unei societăţi este format din activitatea principală, înscrisă pe certificatul de înmatriculare, dar şi din cea secundară”, a mai informat Gina Şindilă. Obiectul secundar poate fi constituit dintr-o serie de activităţi pe care administratorul şi le alege ca şi soluţii de rezervă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.