Start în cea de a treia sesiune de proiecte finanţate din FEADR

 
Pe data de 19 mai 2008, se deschide o nouă sesiune de primire a proiectelor de finanţare aferente măsurilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală a României (PNDR) 2007-2013, finanţat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
 
"Cu această ocazie, pe lângă cele trei măsuri pentru care s-au mai derulat două sesiuni, de la începutul anului în curs, se vor primi cereri de finanţare şi pentru cele două Scheme de ajutor de stat care însoţesc Măsura 123 şi anume: «Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere» şi «Stimularea microîntreprinderilor din domeniul prelucrării primare a produselor forestiere lemnoase şi nelemnoase»”, a informat Eugen Ţicău, directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP 1) Iaşi.
 
Ajutoare de stat pentru întreprinderile de prelucrare a produselor agricole şi forestiere
 
Potenţialii beneficiari ai primei scheme de ajutor de stat menţionată pot fi IMM-urile din sectoarele de panificaţie, dulciuri şi produse zaharoase, îngheţată, industria biocombustibililor sau din domeniul producţiei şi utilizării energiei din surse regenerabile. Alocarea financiară nerambursabilă, pentru acest an, a schemei de stat pentru "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” este de 118,13 milioane euro.
 
Cea de a doua schemă de ajutor de stat, pentru "Stimularea microîntreprinderilor din domeniul prelucrării primare a produselor forestiere lemnoase şi nelemnoase”, are un sprijin financiar nerambursabil de 110 milioane euro. Aceasta vizează unităţile de valorificare a produselor forestiere lemnoase (recoltarea, sortarea şi transportul arborilor şi producerea de cherestea) şi nelemnoase (colectarea, sortarea, ambalarea şi depozitarea temporară, în vederea comercializării, a ciupercilor de pădure, a fructelor de pădure şi a altor produse naturale provenite din flora spontană forestieră).
 

387 de proiecte, în valoare de 450 milioane euro, depuse în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est
 
Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 1 Iaşi a înregistrat în primele două sesiuni de proiecte, din anul 2008, 387 de cereri de finanţare aferente măsurilor FEADR. Nu mai puţin de 121 dintre acestea vizează "Modernizarea exploataţiilor agricole”, 123 – "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” şi 322 – "Renovarea şi dezvoltarea satelor”. "Valorile eligibile ale proiectelor depăşesc 450 milioane de euro. Astfel, considerând doar solicitările de finanţare din Regiunea de Nord-Est, alocările lunilor martie şi aprilie, de 388,63 milioane de euro, au fost cu mult depăşite de valoarea proiectelor primite în acest interval”, a declarat Eugen Ţicău.
 
Societăţile de pe lista neagră a APDRP nu sunt considerate eligibile
 
Nu sunt eligibile pentru liniile de finanţare, în cadrul Măsurii 123, "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, grupurile de producători care au obţinut recunoaşterea, grupurile de producători recunoscute preliminar şi organizaţiile de producători din domeniul legume şi fructe.
 
Aceştia vor beneficia de sprijin prin Organizarea Comună de Piaţă. În altă oridine de idei, vor fi respinşi de la finanţare debitorii înregistraţi în Lista APDRP a debitorilor pentru Programul SAPARD şi pentru FEADR, pentru un an de la achitarea debitului.
 
În acelaşi timp, nu pot fi consideraţi eligibili beneficiarii contractelor de finanţare reziliate, derulate prin FEADR din iniţiativa APDRP, pentru un an de la data rezilierii. Sunt excluşi de la finanţare şi beneficiarii care se află în situaţii litigioase cu APDRP, până la soluţionarea definitivă a litigiului.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.