75% dintre românii programaţi la interviul pentru angajare dau bir cu fugiţii

 
75% dintre aplicanţii pentru un loc de muncă, care au confirmat că vor veni la interviul pentru angajare, nu s-au mai prezentat la interviu, majoritatea chiar fără să anunţe sau să mai dea vreo explicaţie, reiese dintr-un studiu.
 
Cei mai mulţi asemenea potenţiali angajaţi sunt calificaţi pentru nivelele low şi middle, însă o proporţie îngrijorătoare, 33% "rată a neseriozităţii", faţă de 8%, anul trecut, a fost înregistrată în cazul persoanelor care vizează posturi de management. Nivelul pregătirii nu îi împiedică, însă, pe cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă să se comporte la fel.
 
Candidaţii programaţi la interviu nu se prezintă în proporţie de peste 60%, de la necalificat până la poziţii de management, a declarat Florin Rusu, de la Agenţia de Recrutare şi Consultanţă Resurse Umane Global Consulting.
 
"Avem cazuri în care acceptă oferta angajatorului şi nu se mai prezintă la serviciu", a spus Rusu. Agenţia în care îşi desfăşoară activitatea Florin Rusu a primit, anul acesta, aproximativ 14.500 CV-uri.
 
Spre deosebire de România, în Germania, rata generală de neprezentare a unui candidat la un interviu programat este de 9%, iar în Statele Unite ale Americii de 1,2%.
 
Directorul de resurse umane rămâne stupefiat la aflarea motivelor celor care nu se mai prezintă la interviu, în cazul fericit când fostul candidat la un job face minimul gest pentru a-şi motiva, într-un fel, absenţa.
 
Următorul mesaj este relevant: "Buna, Ina! Sunt MS şi îţi trimit acest e-mail ca urmare a invitaţiei tale la interviu. Lucrurile stau cam aşa… ploaia aceea de mai devreme a făcut să întârzii şi aveam de gând să nu mai vin. Aşa că mi-am ocupat timpul până acum cu poveşti la o prietenă. Ştiu că nu este business ce am făcut, însă, din păcate, nu voi mai ajunge nici la ora 17.00. Am ales să îţi trimit un e-mail să îmi motivez lipsa! Şi sper că vei înţelege! Îţi doresc o zi plăcută! Şi, încă o dată, îmi cer scuze! M".
 
Mulţi nu se prezintă la interviul de angajare pentru că nu îşi doresc cu adevărat postul respectiv, apreciază psihologul Elena Leonte. Când se apropie de momentul interviului, conştientizează faptul că schimbarea locului de muncă este reală, posibilă, "palpabilă" şi îşi dau seama că, de fapt, aşteptările lor profesionale sunt diferite faţă de cele pe care le poate satisface noul loc de muncă, a spus Leonte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.