„Blat” între PSD (Nichita) şi PD-L (Dan Cârlan) pentru îndatorarea ieşenilor cu 2.000 miliarde lei vechi

  • Interviu cu Cristian Adomniţei, candidat liberal la Primăria Iaşi
 
Cristian Adomniţei, candidatul liberal la Primăria Iaşi şi ministru al Educaţiei, a afirmat într-un interviu acordat Agenţiei ROMPRES că municipiul reşedinţă de judeţ este un oraş fără producţie şi fără servicii, în condiţiile în care majoritatea salariaţilor lucrează la instituţii şi companii de stat, şi, pe de altă parte, are o infrastructură deficitară. Dacă va câştiga fotoliul de primar, Adomniţei susţine că va atrage investiţii de peste un miliard de euro, bani cu care va da Iaşului strălucirea unei capitale. Liberalul consideră că principalul său contracandidat este actualul primar, social-democratul Gheorghe Nichita.
 
– Ce v-a determinat să candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ?
– Am decis să candidez în primul rând din cauza situaţiei dezastruoase în care a ajuns Iaşul din cauza proastei administraţiei a primarului PSD Gheorghe Nichita. Iaşul pe care îl văd eu azi nu mai are nimic în comun cu Iaşul studenţiei mele şi cred că e timpul să dăm Iaşului un destin, să redăm Iaşul ieşenilor. Evident, alături de echipa de consilieri din PNL, care este cea mai bună în comparaţie cu alte partide. Este o echipă cu persoane foarte bine pregătite şi alături de care cred că voi duce la bun sfârşit proiectele. Această echipă mă sprijină şi am convingerea că vom avea un succes la Primăria Iaşi.
 
– Sunteţi un candidat tânăr. Nu vă este teamă cu nu veţi luat în serios de electorat?
– Sunt într-adevăr tânăr, dar în acelaşi timp am foarte multă experienţă pentru vârsta mea. Întotdeauna ce am spus că fac, am făcut, lucruri care pot fi verificate cu date concrete. E drept, nu am spus lucruri foarte multe, ci doar lucruri care pot fi făcute chiar dacă implicau un efort extraordinar de mare. Puteţi lua în vedere mandatul meu de la Ministerul Educaţiei. Toate marile obiective propuse la începutul mandatului de la Ministerul Educaţiei sunt deja bifate şi livrate sistemului, cum ar fi de exemplu pachetul de legi ale învăţământului, care iniţial au fost nişte idei aruncate în vânt, iar apoi au fost aşternute pe hârtie şi propuse ţării. Apoi, investiţiile în infrastructură şi în resursa umană şi, nu în ultimul rând, faptul că ultimul an în sistemul de învăţământ a fost liniştit, un an care reclădeşte încrederea românilor şi a ieşenilor în educaţia copiilor lor.
 
– Cum pot fi soluţionate problemele ieşenilor?
– Iaşul merită mai mult. Până acum trăiam din amintiri, trăiam gândindu-ne şi mângâindu-ne sufletul că am fost chiar o capitală. Îmi doresc să avem o nouă atitudine, să avem un simţ al oraşului şi al capacităţii sale extraordinare foarte dezvoltate. La ora actuală Iaşul se află în criză, a pierdut competiţia economică cu mari oraşe precum Timişoara, Clujul, Sibiul, pentru că nimeni nu se poate compara cu Bucureştiul până la urmă. Dar să nu uităm că suntem al doilea mare oraş al României şi nu avem voie să decădem atât de mult. Trebuie să reconstruim în acest oraş capitala care a fost odinioară şi, evident, mai mult decât atât, o capitală culturală, o capitală economică. Aici vorbesc de atragerea a minim un miliard de euro ca şi investiţii care să rezolve cele mai mari două probleme ale oraşului nostru: infrastructura şi investiţiile.
 
În prezent sunt străzi cu gropi, fără parcări, dar cu un trafic infernal şi cu două intersecţii care paralizează oraşul în două puncte foarte importante, cu pasarele care trebuie construite peste calea ferată şi subtraversări pentru a lega înapoi oraşul care astăzi este tăiat de calea ferată.
 
Reconstrucţia acestei capitale trebuie începută împreună cu ieşenii în timpul mandatului meu şi, evident, trebuie să atingă maximum de potenţial. Eu am încredere că în măsura în care vom reuşi aceste lucruri, şi când le vom reuşi, vom avea şi venituri mai mari ale ieşenilor, pentru că astăzi nu ducem lipsă de locuri de muncă. Sunt locuri de muncă. Problema e că sunt prost plătite şi este evident să fie prost plătite atât timp cât nu avem producţie, nici servicii, iar principalul angajator în municipiul şi judeţul Iaşi este şi rămâne statul şi companiile sau instituţiile care sunt de stat.
 
Evident, accentul trebuie pus pe infrastructură şi investiţii, care trebuie să fie determinant din acest punct de vedere întrucât el la rândul său produce progres. Mai avem o problemă particulară, cea a câinilor fără stăpâni. În multe primării din ţară problema aceasta a fost rezolvată conform legii şi cu inimă. Iaşul şi Primăria Iaşi sunt falimentare la acest capitol.
 
Problema câinilor fără stăpân a ocupat întregul oraş. Primăria a recunoscut public prin vocea viceprimarului Constantin Neculau că nu poate gestiona această problemă. Eu mă angajez că în minim un an şi maxim doi ani voi lua toţi câinii de pe stradă şi vom realiza această problemă pentru ieşeni. Evident, ei vor fi duşi în trei padocuri special amenajate. Eu cred că în Iaşi sunt în prezent 15.000 de câini. Bugetul necesar unei asemenea lucrări pentru un an sau doi nu este atât de mare, mai ales dacă ne gândim că ne confruntăm cu a treia mare problemă a oraşului.
 
– Ce vă doriţi să obţineţi în urma acestei campanii electorale?
– În această campanie sper să obţin încrederea şi sprijinul cetăţenilor. După campanie, la alegeri, sper să le obţin şi votul cu un procentaj majoritar.
 
– Care dintre contracandidaţi sunt adevăraţii dvs rivali în cursa pentru funcţia de primar al Iaşului?
– Nici nu încape îndoială că pentru mine şi partidul din care fac parte, PNL, principalul adversar este actualul primar, dl Gheorghe Nichita şi partidul din care acesta face parte, PSD. Sunt trist când am văzut "blatul" făcut de PSD şi dl Nichita cu PD-L şi Dan Cârlan (senator şi preşedinte al filialei PD-L – n.r.) înspre nefericirea ieşenilor, în urma căruia populaţia Iaşului a fost împovărată cu un împrumut al Primăriei de 2.000 de miliarde de lei vechi pentru următorii 20 de ani şi care a fost aprobat de consilierii PD-L.
 
– Ce fel de colaborare credeţi că veţi avea cu preşedintele Consiliului Judeţean în cazul în care acesta va fi dintr-o altă formaţiune politică?
– Interesele ieşenilor nu ar trebui negociate, lucru care din păcate s-a întâmplat până acum. Vom merge în asociere între Primărie şi Consiliul Judeţean în proiecte diverse, unul dintre acesta fiind dezvoltarea oraşului. Aceasta merge mână în mână cu dezvoltarea infrastructurii şi a Aeroportului Internaţional. Acest proiect şi cel al Regiei de Autonome de Apă şi Canal sunt două probleme care trebuie discutate între Consiliul Judeţean şi Primărie.
 
* * *
Cristian Adomniţei, în vârstă de 33 de ani, s-a născut în municipiul Suceava. Nu este căsătorit, însă a anunţat că intenţionează să se căsătorească la scurt timp după alegerile din iunie cu avocata Sabina Vişinari.
 
Cristian Adomniţei a absolvit Facultatea de Construcţii şi Arhitectură a Universităţii Tehnice 'Gh. Asachi', unde este dublu licenţiat: în construcţii civile, industriale şi agricole (1999) şi în căi ferate, drumuri şi poduri (2004). În perioada studiilor la Universitatea Tehnică, Cristian Adomniţiei a beneficiat de o bursă TEMPUS la City University Londra (1997) şi a fost membru în Biroul Senat (1998-1999).
 
Ulterior, a absolvit cursuri de inspector de şantier organizate de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură şi de Ministerul Lucrărilor Publice (2003), un masterat în elemente de construcţie noi la Universitatea Tehnica 'Gh. Asachi' din Iaşi (2004) şi Colegiul Naţional de Apărare (2005).
 
După absolvirea primei facultăţi, Cristian Adomniţei a lucrat pe postul de coordonator construcţie la Iulius Grup Iaşi, apoi a fost şef district Clădiri 1 Iaşi din cadrul CNCF 'CFR' SA, şef şantier FA1 la Mivan-Kier România SA şi director general la SC Construct Consult SRL.
 
În ceea ce priveşte activitatea politică, Adomniţei s-a înscris în PNL în anul 1994, în 2004 a obţinut un mandat de deputat, iar din 2005 are funcţia de preşedinte al TNL.
 
În prezent, Cristian Adomniţiei este ministru al Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, funcţie în care a fost învestit pe 5 aprilie 2007. Pe 11 martie 2008, Biroul Politic al PNL l-a desemnat drept candidat la funcţia de primar al municipiului Iaşi.

Citește și
1 Comentariu
  1. OVIDIU spune

    Adomnitei are dreptate, dar nu este el cel mai bun gospodarpentru iasi ,atat tmp cat face parte din gasca fenechiu-PSD.

    Adomnitei trebuia intrebat de ce nu a sesizat DNA iasi pentru indatorarea bancara a iesenilor cu sume atat de mari,prin inselaciunea practica de [rimarul nichita.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.