Fondurile structurale pentru energie ar putea fi accesate din iunie

 
Proiectele de accesare a fondurilor structurale pentru creşterea eficienţei energetice ar putea fi depuse începând cu luna iunie, după publicarea ghidului solicitantului, a declarat şeful Departamentului de Comunicare al Organismului Intermediar pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, Cristian Georgescu.
 
Agenţii economici din domeniul energiei şi autorităţile locale pot accesa fonduri structurale în cadrul axei prioritare IV a Programului Operaţional Sectorial "Creşterea competitivităţii economice".
 
"Cele cinci ghiduri ale solicitantului pentru această axă au fost finalizate la nivelul Organismului Intermediar pentru Energie şi au fost transmise Autorităţii de Management, care se află în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor. Sperăm ca aceste documente să fie publicate cel târziu în iunie", a spus Georgescu.
 
Potrivit sursei citate, imediat după publicarea ghidului urmează să fie lansată cererea de proiecte.
 
"Cererea de proiecte nu va fi lansată concomitent pentru toate domeniile de interes. Primele proiecte care vor putea fi depuse vizează extinderea şi modernizarea sistemelor de transport al gazelor, electricităţii şi petrolului, iar următoarea cerere de proiecte ar putea fi pentru cele care vizează promovarea utilizării resurselor regenerabile, însă nu a fost stabilită până în prezent o ordine exactă", a mai spus Georgescu.
 
Agenţii economici din domeniul energiei vor putea accesa, din 2008 până în 2013, peste 637 milioane euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, la care se adaugă alte 86 milioane euro din bugetul de stat, în cadrul axei prioritate IV a POS "Creşterea competitivităţii economice", denumită "Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice".
 
În cadrul acestei axe au fost identificate trei domenii de interes.
 
Primul vizează îmbunătăţirea eficienţei energetice şi dezvoltarea durabilă a sistemului energetic din punctul de vedere al mediului, în cadrul căruia sunt eligibile investiţiile în instalaţii şi echipamente care să ducă la economia de energie, unde beneficiare sunt întreprinderile mari, mici şi mijlocii din domeniu, iar valoarea maximă a cofinanţării acordate este de 10 milioane euro pentru un proiect.

 
De asemenea, vor fi cofinanţate investiţiile în extinderea şi modernizarea reţelelor de transport al energiei electrice, gazelor şi petrolului, precum şi a reţelelor de distribuţie, în scopul reducerii pierderilor în reţea, beneficiarii fiind operatorii sistemelor de transport şi de distribuţie, iar finanţarea maximă este de 15 milioane euro pentru transport şi 4 milioane lei pentru distribuţie.
 
În acest domeniu de interes sunt incluse şi investiţiile în instalaţiile de desulfurare a gazelor de ardere, pentru care sunt eligibile numai marile companii, iar valoarea maximă a finanţării este de 25 milioane euro.
 
Fondurile totale disponibile pentru finanţarea acestor tipuri de investiţii se ridică la peste 400 milioane euro, din care 363 milioane euro de la Fondul European de Dezvoltare Regională, iar restul, de la bugetul de stat. Pentru acest an, beneficiarii au la dispoziţie 38 milioane de euro din fonduri comunitare şi circa 4 milioane euro de la buget.
 
Al doilea domeniu de interes vizează valorificarea resurselor regenerabile de energie. Beneficiarii sunt autorităţile locale, asociaţiile pentru dezvoltare intercomunitară, dar şi agenţi economici din domeniu. Aceştia pot primi, până în 2013, circa 362 milioane euro, din care 223 milioane euro fonduri europene.
 
Activităţile eligibile la acest capitol sunt realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice sau modernizarea celor existente, pentru consumul propriu şi/sau pentru furnizarea de energie în sistem, prin valorificarea biomasei, a resurselor hidroenergetice (în unităţi cu putere instalată mai mică sau egală cu 10 MW), eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale şi a altor resurse regenerabile de energie.
 
Finanţarea maximă este de 20 milioane euro pe proiect, excepţie făcând cele majore. Fondurile europene disponibile în 2008 pentru acest tip de proiecte se ridică la 23 milioane euro, iar cele de la bugetul de stat sunt de 4 milioane euro.
 
Cel de-al treilea domeniu de interes urmăreşte diversificarea reţelelor de interconectare a sistemelor de transport al electricităţii şi gazelor naturale, în vederea creşterii securităţii furnizării de energie.
 
Suma alocată pentru proiectele de interconectare totalizează 57 milioane euro, din care 51 reprezintă fonduri europene. Valoarea maximă a finanţării acordate este de 25 milioane euro, iar beneficiaruii eligibili pentru aceste fonduri sunt operatorii naţionali de transport, respectiv Transelectrica şi Transgaz. În 2008, aceştia pot primi 5 milioane euro din fondurile europene şi 658.652 euro din bugetul de stat.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.