Primul indice imobiliar din România va fi lansat la sfârşitul lunii mai

0
 
Compania de consultanţă imobiliară Colliers International va lansa, la sfârşitul lunii mai, primul indice imobiliar din România – "Bucharest Real Estate Index" (BREI) – împreună cu o bursă virtuală a pieţei imobiliare, anunţă un comunicat al companiei.
 
Indicele BREI va monitoriza evoluţia preţurilor apartamentelor din Capitală, în timp ce bursa virtuală va ajuta oamenii să se familiarizeze cu investiţiile în această piaţă.
 
"Dacă până acum majoritatea opiniilor legate de piaţa imobiliară din România erau bazate în principal pe zvonuri sau păreri personale, prin acest indice dorim să oferim celor interesaţi de această piaţă dinamică un instrument obiectiv de analiză a evoluţiei preţurilor şi tendinţelor viitoare", a declarat şeful Departamentului Rezidenţial, Ilinca Păun, din cadrul companiei de consultanţă.
 
BREI are opt indici secundari care monitorizează evoluţia preţurilor în cele şase sectoare din Bucureşti, apartamentele vechi din blocurile construite înainte de 1990 şi proiectele rezidenţiale noi construite în ultimii ani.
 
Fiecare sector a fost împărţit pe cartiere şi pentru fiecare cartier au fost alese oferte şi tranzacţii din anumite zone care să respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vânzărilor în funcţie de calitate şi preţ.
 
BREI va avea ca dată de pornire a analizei anul 2005 şi va fi publicat trimestrial.
 
Indicele BREI a fost realizat de o echipă de consultanţi şi analişti din firma Colliers International coordonată de Călin Bucur care, în ultimele opt luni, s-a concentrat nu doar pe înţelegerea mecanismelor formării preţurilor apartamentelor în Bucureşti, dar şi pe găsirea unor formule de calcul al indicelui care să reflecte în mod corect ponderea vânzărilor în anumite zone sau pe anumite tipuri de proprietăţi.
 
"Am obţinut un indice care are la bază modul de formare a indicilor pieţelor de capital din Europa, dar care ţine cont şi de volumul şi ponderile vânzărilor în anumite zone, dar şi de noile livrări de apartamente pe piaţă", a afirmat Călin Bucur.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.