România are unele dintre cele mai ridicate preţuri la carburanţi

 
Benzina şi motorina comercializate în România sunt mai scumpe decât în ţări precum Franţa, Marea Britanie, Germania, Danemarca, Ungaria sau Polonia, dacă din preţ se scad taxele şi accizele, potrivit ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
 
"La nivelul motorinei şi benzinei, România are, pe ansamblu, un preţ ce o situează în ultimele zece ţări, pentru că accizele sunt mult mai mici, din acest punct de vedere statul român situându-se între ultimele trei din UE. Deşi noi luăm impozite mai mici la buget, preţul nu scade. Am făcut o analiză.
 
Am constatat că, scăzând acciza, benzina şi motorina din România sunt mai scumpe ca în Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Ungaria şi Polonia, în condiţiile în care jumătate din ţiţeiul pe care îl utilizează este din ţară. De ce să fie benzina din România mai scumpă decât cea din Germania sau Franţa, ţări care nu au petrol, sau decât în Marea Britanie, care scoate ţiţeiul din apă", a explicat Varujan Vosganian, la un post privat de televiziune.
 
Ministrul a precizat că a înaintat analiza conducerii "Petrom" şi aşteaptă un răspuns în legătură cu această situaţie.
 
În opinia oficialului MEF, "profiturile record rezultate în urma scumpirii benzinei cu 1.200 ROL sunt record pe spinarea cetăţenilor români. Aş vrea ca recordul să fie rezultatul unor explorări la mare adâncime, al unei eficienţe a distribuţiei, şi nu rezultatul creşterilor de preţuri", a subliniat Vosganian.
 
Într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei a declarat că societăţile petroliere nu trebuie să-şi majoreze profitul prin creşteri de preţuri motivate prin scumpirea petrolului pe piaţa internaţională, întrucât acestea comercializează şi produse petroliere de producţie internă.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.