Subvenţii de 78 milioane euro pentru fermierii români

 
Valoarea plăţilor către fermieri efectuate din subvenţiile europene şi cele naţionale, aferente anului 2007, se cifrează la 78 milioane euro, potrivit datelor furnizate Rompres de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
 
Până la finele săptămânii trecute, 356.426 fermieri şi-au primit subvenţiile europene pe suprafaţă alocate pentru 2007.
 
Din plăţile totale efectuate de APIA, circa 48,7 milioane de euro reprezintă sprijinul financiar din Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA), peste 12,2 milioane euro provin din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 16,8 milioane de euro sunt plăţile efectuate de la bugetul naţional – Plăţi Naţionale Directe Complementare (PNDC).
 
Judeţele în care au fost efectuate cele mai multe plăţi rămân în continuare Vaslui, Neamţ, Botoşani şi Teleorman.
 
Reprezentanţii APIA afirmă că vor respecta angajamentul de efectuare a plăţilor, care expiră la finele lunii mai, deşi până la finalizarea tuturor controalelor, conform angajamentelor României faţă de Comisia Europeană, vor fi plătiţi numai fermierii cu dosare complete aprobate.
 
De asemenea, subvenţiile europene pe suprafaţă se vor îndrepta şi către fermierii pentru care au fost clarificate şi corectate situaţiile de supra-declarare, care nu au fost sancţionaţi în urma controalelor efectuate şi nu au făcut obiectul controlului prin teledetecţie.
 
Subvenţia europeană pe suprafaţă este stabilită la 50,6 euro/hectar, iar cea din bugetul naţional la 46 de euro. Sumele pot intra în contul fermierilor numai dacă aceştia au depus cererea de sprijin în termen, dacă nu au fost selectaţi la controlul pe teren sau prin teledetecţie şi nu au erori la controlul administrativ în sistem.
 
APIA a început derularea plăţilor aferente anului 2007 în luna aprilie.
 
Pentru anul 2008, fermierii români au solicitat plăţi directe din sprijinul financiar comunitar şi de la bugetul naţional pentru o suprafaţă de 5,83 milioane hectare, numărul cererilor depuse până la 10 mai fiind de 860.413. Termenul de depunere fără plata unor penalizări va expira la 15 mai.
 
Fondurile alocate prin FEGA pentru plăţile pe suprafaţă pentru 2007 se ridică la 440 de milioane de euro, la care se adaugă cofinanţarea naţională de 122 de milioane de euro.
 
Anual, fondurile alocate prin FEGA vor creşte gradual până în 2013, numai pentru 2008 fiind alocate 569 de milioane de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.