Promovarea regională a Programului Norvegian de Cooperare şi a Mecanismului Financiar SEE pentru România

  • COMUNICAT DE PRESĂ
 
Peste 100 de invitaţi din România şi Norvegia, între care oficiali, reprezentanţi din rândul companiilor publice şi private, ai instituţiilor publice locale, organizaţiilor neguvernamentale şi partenerilor de dialog social din regiunea Nord-Est, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor norvegiene au participat (miercuri, 14 mai 2008) la "Seminarul de Promovare Regională a Programului Norvegian de Cooperare şi a Mecanismului Financiar SEE pentru România”, desfăşurat la “Sala vitraliilor" din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul dl. Marius Bodea, prefectul judeţului Iaşi şi dl. Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Norvegiei în România.
 
Prin intermediul celor două programe, România va beneficia de finanţare nerambursabilă în valoare de 98,5 milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte în următoarele sectoare prioritare: mediu, eficienţă energetică, producţie sustenabilă, sănătate, conservarea patrimoniului cultural şi dezvoltarea resurselor umane.
 
Evenimentul, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est în cooperare cu Ambasada Regatului Norvegiei, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Innovation Norway, a fost al cincilea dintr-o serie mai largă de evenimente de lansare şi prezentare a celor două mecanisme financiare în Bucureşti şi în ţară, pentru a aduce informaţii despre cele două programe mai aproape de zonele din care sunt originare proiectele şi aplicanţii. Seminarul a oferit participanţilor o perspectivă practică asupra modului în care operează cele două mecanisme financiare şi informaţii privind criteriile de eligibilitate, procedurile de depunere a proiectelor şi de acordare a finanţării.
 
Cele două programe financiare se vor concentra pe potenţialul regional în a identifica proiecte mature, dezvoltate în concordanţă cu strategiile regionale şi locale de dezvoltare, şi care au capacitatea de a genera un impact major în regiune. În cazul proiectelor depuse în parteneriat, se aşteaptă ca acestea să contribuie la întărirea cooperării durabile între o serie largă de entităţi din rândul ţărilor donoare şi celei beneficiare.
 
Context: Acordul de includere a României în Spaţiul Economic European (SEE) a fost semnat în luna iulie 2007. Prin Acordul SEE, trei ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, participă la Piaţa Internă comună. Mecanismul Financiar SEE şi Programul Norvegian de Cooperare sunt concepute pentru a susţine coeziunea economică şi socială în Europa prin creştere economică şi dezvoltare durabilă. În rândul aplicanţilor eligibili se înscriu instituţiile publice şi private, companiile şi organizaţiile neguvernamentale din România.
 
Norvegia, Islanda şi Liechtenstein oferă 50,5 milioane euro României prin Mecanismul Financiar SEE, din care 47,5 milioane euro reprezintă contribuţia Norvegiei. Mecanismul Financiar SEE operează pe baza aceloraşi reguli care se aplică tuturor celorlalte ţărilor beneficiare ale Mecanismul Financiar SEE până în prezent. Informaţii detaliate despre acest program se regăsesc pe paginile de internet www.fonduri-ue.ro/eeagrants şi www.eeagrants.org   
 
Programul Norvegian de Cooperare, finanţat de Norvegia, pune la dispoziţia României asistenţă financiară suplimentară în valoare de 48 milioane de Euro, pentru finanţarea de proiecte în România. Acest program, administrat de către Innovation Norway, are drept cerinţă obligativitatea dezvoltării unui parteneriat între entităţi din Norvegia şi entităţi din România. Mai multe informaţii relevante în acest sens sunt disponibile pe pagina de internet www.norwaygrants.org
 
Pentru informaţii suplimentare:
¤ Iulia Gugiu, Consilier, Ministerul Economiei şi Finanţelor, tel.: (021) 302 52 83; eea.grants@mfinante.ro – pentru Mecanismul Financiar SEE;
¤ Mioara Avasilichioaei, Ofiţer de Program, Innovation Norway – biroul Bucureşti, tel.: (021) 212 20 23; miava@innovationnorway.no – pentru Programul Norvegian de Cooperare.
¤ Monica Popa, Ofiţer Comercial şi Relaţii Publice, Ambasada Regală a Norvegiei, mopa@mfa.no

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.