50% din fermierii care deţin cotă de lapte au depus declaraţiile de vânzări

 
Doar 50% dintre fermierii care deţin cotă de lapte pentru vânzări directe au depus până în prezent declaraţiile anuale cu vânzările realizate, în perioada 1 aprilie 2007-31 martie 2008, a declarat directorul Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL), Lucian Elisei.
 
"Fermierii care nu şi-au declarat cota realizată în 2007 pentru vânzări directe, până la data de 14 mai, mai au timp încă o lună de zile, până la 14 iunie, după care riscă să îşi piardă dreptul de a mai vinde lapte pe piaţă, iar cota va fi trecută la rezerva naţională", a precizat Elisei.
 
Declaraţiile anuale privind vânzările de lapte din anul trecut de cotă trebuiau depuse până pe 14 mai. Cu toate acestea, fermierii mai pot face acest lucru încă 30 de zile peste acest termen, până la 14 iunie, fără să fie penalizaţi. "Cred că peste o lună vom avea declaraţiile unui procent de 80-90% dintre fermieri, mai ales că multe vor veni şi prin poştă. După primirea tuturor declaraţiilor se va face evaluarea cotei de lapte", a adăugat Elisei.
 
Numărul de fermieri care trebuiau să depună declaraţii se ridică la 580.000, pentru perioada 1 aprilie 2007-31 martie 2008, în condiţiile în care anterior anului de cotă erau în jur de 620.000 de fermieri.
 
Pentru cota de livrări către procesare, obligaţia de a trimite declaraţiile revine procesatorilor pentru că fiecare fabrică care achiziţionează lapte deţine evidenţa furnizorilor şi a cantităţilor de lapte livrate.
 
După încheierea campaniei de depunere a declaraţiilor, DACL stabileşte dacă România depăşeşte cota naţională de lapte. În situaţia în care aceasta este depăşită, România va plăti o taxă către Comisia Europană, care va fi repartizată tuturor producătorilor care au contribuit la depăşirea cotei naţionale prin depăşirea cotei individuale a acestora.

 
În negocierile cu Uniunea Europeană, România a primit dreptul sa realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, din care două milioane de tone sunt alocate pentru vânzare directă, iar un milion de tone pentru livrări către fabricile de procesare.
 
Nivelul cotelor de producţie la lapte a crescut însă cu 2% pentru toate statele UE, de la 1 aprilie 2008. Acest lucru este important pentru România deoarece va ajuta la restructurarea sectorului, în condiţiile în care aproape 300.000 de ferme de creştere a vacilor urmează să fie finalizate în anii 2008-2009.
 
În prezent există 145.000 de ferme în dezvoltare prin programul Sapard şi încă 147.000 de ferme prin Sapardul românesc care vor trebui introduse în sistemul de cote. Cantitatea de lapte prevăzută pentru aceste ferme se ridică la 516.000 hectolitri de lapte.
 
Unul dintre motivele creşterii cotei de producţie de lapte la nivelul UE a fost acela de a scădea preţul de vânzare-cumpărare a cotei pentru a pregăti o tranziţie mai uşoară în momentul în care se va renunţa la cotă, în anul 2015, dar şi pentru echilibrarea cererii şi ofertei din piaţă.
 
România deţine în prezent un număr mare de fermieri – producători de lapte – circa 870.000, din care peste doar 580.000 mai deţin cotă de vânzare directă.
 
Aproximativ 60% dintre ţăranii înregistraţi ca producători cu o cotă de lapte aferentă în regimul cotei deţin doar o vacă, iar o treime dintre aceştia au peste 60 de ani. Fermierii cu o vacă livrează circa 26,5% din cantitatea de lapte, iar cei cu 3-5 vaci în jur de 37% din cantitate.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.