Amenzi de până la 30.000 lei pentru transportul de porcine vii fără certificat sanitar veterinar

 
Transportul de porcine vii fără certificat sanitar veterinar de sănătate şi formular de mişcare va fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 20.000 lei şi 30.000 de lei, precum şi cu confiscarea porcinelor, potrivit unei Hotărâri adoptată de Guvern în şedinţa de săptămâna aceasta.
 
Actul normativ menţionat prevede că mişcarea porcinelor vii din exploataţiile nonprofesioniste, în alte localităţi decât localitatea de origine, indiferent de scop, va fi sancţionată cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, precum şi cu confiscarea porcinelor. De asemenea, comercializarea cărnii, a produselor, a subproduselor şi a deşeurilor rezultate de la porcine din exploataţiile nonprofesioniste, se amendează cu sume cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei, precum şi confiscarea acestora. Şi introducerea în unităţile de abatorizare şi procesare a porcinelor vii provenite din exploataţiilor nonprofesionale va fi sancţionată cu amenzi de la 20.000 lei la 30.000 de lei, precum şi cu confiscarea acestora.
 
Pe de altă parte, vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 40.000 la 50.000 de lei şi medicii veterinari care nu efectuează vaccinările împotriva pestei porcine sau care confirmă fraudulos efectuarea vaccinărilor. Amenzi de la 10.000 de lei la 20.000 de lei sunt prevăzute pentru nerespectarea prevederilor legale de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi şi de către medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti.
 
Fondurile necesare achiziţionării vaccinului viu atenuat, a momelilor vaccinale şi a materialelor necesare implementării programului sunt asigurate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat prin bugetul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru anul 2008.
 
Pentru vaccinarea de urgenţă a porcinelor domestice, fondurile necesare acoperirii costului aferent dozelor vaccinale utilizate se rambursează de către Comisia Europeană cu până la 100 la sută, iar costurile aferente manoperei de vaccinare cu până la 50 la sută, în baza prevederilor Deciziei Consiliului 90/424/CEE privind anumite cheltuieli în domeniului veterinar, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 224 din 18 august 1990, cu amendamentele ulterioare.
 
Fondurile necesare acoperirii costului momelilor vaccinate utilizate pentru vaccinarea de urgenţă împotriva pestei porcine clasice la mistreţi, precum şi fondurile necesare acoperirii cheltuielilor aferente testărilor de laborator pentru realizarea programului prevăzut se rambursează de către Comisia Europeană până la limita sumei de 2,5 milioane euro, în baza prevederilor Directivei Comisiei 2007/782/CE.
 

Guvernul a aprobat (miercuri, 14 mai 2008) Hotărârea privind aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmise de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, precum şi alte acţiuni prevăzute în alte programe naţionale, precum şi a tarifelor aferente acestora pentru anul 2008.
 
Actul normativ impune reactualizarea unor acţiuni şi măsuri tehnice sanitar-veterinare pentru acest Program, care are scopul de a monitoriza, controla şi eradica pesta porcină clasică în România, de a identifica şi înregistra suinele, ovinele, caprinele şi bovinele pentru anul 2008.
 
Pentru suine, ovine, caprine şi bovine se prevede că fiecare exploataţie de animală va fi înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor, iar fiecărui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie. De asemenea, fiecare animal va fi identificat individual prin aplicarea de crotalii/mărci şi va fi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA). De asemenea, fiecare mişcare a animalelor se va desfăşura numai cu documentaţia corespunzătoare înregistrată în SNIIA.
 
Potrivit actului normativ, se vor realiza acţiuni de protecţie ecologică, de medicină generală preventivă, de protecţie şi bunăstarea animalelor şi protecţie mediului, supravegherea toxicologică, acţiuni profilactice obligatorii pentru unele boli la animale. Este prevăzută expertiza sanitar veterinară a alimentelor de origine animală a furajelor, dar şi supravegherea sanitar veterinară a unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse medicinale de uz veterinar.
 
În programul strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România în anul 2008 se prevede că trebuie constituit un stoc de intervenţie pentru vaccinul viu atenuat, momelile vaccinale, precum şi seturile de diagnostic necesare supravegherii prevăzute în program.
 
Achiziţionarea vaccinului atenuat, a momelilor vaccinale, precum şi a acelor şi seringilor necesare implementării planurilor de vaccinare de urgenţă împotriva pestei porcine clasice în exploataţiile nonprofesioniste de porcine, precum şi a planurilor de vaccinare de urgenţă împotriva pestei porcine clasice la mistreţi şi a seturilor de diagnostic se realizează de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, potrivit prevederilor legale în vigoare privind achiziţiile publice.
 
Hotărârea de Guvern va fi aplicată până la data de 31 decembrie 2008.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.