Anii lucraţi în grupele I şi II de muncă, o problemă spinoasă pentru Ministerul Muncii

 
Executivul caută soluţii pentru a rezolva inechităţile din sistemul public de pensii, în acest sens Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) urmând ca, până la sfârşitul lunii mai, să prezinte propuneri cu privire la recunoaşterea anilor lucraţi în grupele I şi II de muncă.
 
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat că, în şedinţa de Guvern s-a discutat despre analizarea oportunităţilor de modificare a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii în ceea ce priveşte luarea în calcul a problematicii grupelor de muncă.
 
"Este vorba de grupa I şi de grupa a II-a de muncă. Una dintre problemele care mi se ridică în mod constant este cea privind inechităţile care se păstrează în sistemul public de pensii din cauza faptului că, pe Legea 3 din 1977, problema grupelor avea o anumită abordare şi o recunoaştere în ceea ce priveşte atât reducerea stagiului de contribuţie, cât şi formula de calcul a pensiei, în condiţiile în care, în Legea 19, anii desfăşuraţi în grupa I sau II de muncă au avut o recunoaştere doar în ceea ce priveşte reducerea stagiului. Cei care s-au pensionat înainte de 1 aprilie 2001 beneficiază de un tratament diferenţiat în raport cu cei care s-au pensionat pe Legea 19, iar operaţiunea de recalculare a pensiilor iniţiată în 2005 nu a corectat această inechitate", a afirmat ministrul.
 
Potrivit lui Păcuraru, soluţionarea acestei probleme va fi dificilă şi aceasta din cauza faptului că, după 1990, numărul celor care au beneficiat de grupe de muncă categoriile I sau II a crescut semnificativ, ajungând de la circa 500.000 la aproape 1,8 milioane.
 
"Problema grupelor de muncă este greu de soluţionat, e o dificultate pe care o avem, pentru că suportul financiar pentru a corecta această inechitate este foarte mare. După 1990, datorită populismelor practicate, cum ar fi, de exemplu, Decretul lege 68/90, numărul de persoane care au beneficiat de grupe de muncă a crescut considerabil", a explicat ministrul Muncii.
 
El a arătat că prin actele normative de după 1990 toţi cei care lucrau în anumite ramuri, cum ar fi cea chimică, minieră, siderurgică, chiar dacă erau contabili sau alt gen de funcţionari, au primit grupa de muncă I sau II.
 
Paul Păcuraru a precizat că în şedinţa de Guvern s-a decis ca în cadrul Casei Naţionale de Pensii să înceapă simulările cu privire la costurile diversele soluţii posibile.
 
"Vom încerca să vedem pe diverse paliere, pe diverse procente de recunoaştere a anului de grupă. Trebuie să găsim soluţii care să nu încarce foarte mult bugetul de asigurări sociale", a afirmat ministrul Muncii, care a adăugat că la sfârşitul lunii vor fi prezentate soluţii Executivului.
 
Paul Păcuraru a spus că, potrivit unui proiect de lege pe care l-a iniţiat pe vremea când era senator, în soluţia maximală de aplicare a unui procent de 0,5 pentru un an lucrat în grupa I şi de 0,25 pentru un an muncit în grupa a II-a ar fi necesare 800 de milioane de euro, suma reprezentând 8% din bugetul actual al Casei Naţionale de Pensii.
 
El a adăugat că, după ce a ajuns în fruntea Ministerului Muncii, a dat aviz negativ pe propria sa iniţiativă deoarece, uitându-se la buget şi conturi, şi-a dat seama că suma este foarte mare.

Citește și
2 Comentarii
  1. han cornelia spune

    Nu este corect ca dupa 37 de ani total stagiu de cotizare din care 16 ani in grupa I de munca sa nu realizezi nici valoarea integrala a punctului de pensie. Am intrat in pensie cu reducerea virstei de pensionare datorita anilor lucrati in grupa ,dar nu am intrerupt munca si lucrez in continuare . Dar daca voi implini virsta de 58 de ani voi continua sa fiu penalizata ?

  2. Inisconi Angela spune

    Imi pare rau ca trebuie sa spun ca inca odata se adevereste ca in Rominia nu le pasa la d.nii guvernanti de cei care au muncit din greu in gr.I si II
    Asa cum s/a rezolvat problema pensionarilor proveniti din armata si politie pentru care se pare ca nu a fost nici un ,efort bugetar ,,s/ar putea rezolva si pentru muncitorii din gr. I si II care pe linga conditiile grele de munca pe care le/au avut ,majoritatea sunt bolnavi de boli profesionale care nu erau declarate inainte de ’89.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.