Demarează controlul APIA în sectorul zootehnic

 
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va efectua controlul pe teren pentru una dintre cele două scheme de plăţi din sectorul zootehnic, respectiv pentru ovine şi caprine, începând cu 16 iunie, după finalizarea campaniei de depunere a cererilor pentru acordarea primelor pe exploataţie pentru bovine şi pe cap de animal la ovine şi caprine, informează APIA.
 
Conform normelor europene, în perioada acordării primei pe cap de animal (pentru ovine/caprine), în cazul României, controlul pe teren trebuie efectuat în proporţie de 100% din efectivul solicitat pentru plată, în decursul a trei ani consecutiv.
 
Potrivit APIA, în 2007, controlul pe teren pentru cele două specii menţionate s-a efectuat pe un eşantion de 10% din numărul de cereri depuse, anul acesta controlul fiind efectuat pentru 40%, iar în anul 2009 pentru diferenţa rămasă de 50% din cereri şi din efectivul aferent.
 
Pentru schema de plată reprezentată de prima pe exploataţie, la specia bovine, agenţia nu efectuează controlul pe teren, ci doar un control administrativ pentru documentaţia depusă.

 
Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) a realizat pentru anul 2008 o estimare cu privire la efectivul eligibil pentru prime pe cap de animal (ovine/caprine), rezultând un efectiv prognozat de 6,5 – 7 milioane de capete ovine/caprine, ceea ce reprezintă o creştere a acestuia cu 20% faţă de numărul de animale din anul precent.
 
În aceste condiţii, ANARZ va prelua activitatea de control pe teren pentru plăţile naţionale complementare din sectorul zootehnic la speciile ovine şi caprine. Acordul este perfectat pentru anii 2008-2009, iar controlul pentru această schemă de plată va fi efectuat în perioada 16 iunie – 14 septembrie a fiecărui an.
 
"În această perioadă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură desfăşoară numeroase activităţi printre care autorizează şi efectuează plăţile pe suprafaţă aferente anului 2007, derulează campania de primire a cererilor de sprijin şi a declaraţiilor de cotă de lapte pentru anul 2008 şi, totodată, verifică utilizarea bonurilor valorice acordate în anul 2007 pentru înfiinţarea culturilor din toamnă.
 
Numărul mare de activităţi necesită resurse umane şi administrative suplimentare, motiv pentru care am identificat soluţia potrivită pentru această situaţie. Astfel, pentru activitatea de control la speciile ovine şi caprine, am reuşit să implicăm o agenţie de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii, ANARZ, instituţie care va va fi responsabilă de efectuarea controlului pentru speciile mai sus menţionate. De altfel, pe viitor avem în vedere externalizarea mai multor activităţi în vederea eficientizării şi respectării termenelor stabilite", a declarat directorul general al APIA, Dan Gherghelaş.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.