Rata pirateriei software în România a scăzut cu un procent

 
Rata pirateriei software în România a scăzut cu un procent, în 2007, până la 68%, în timp ce pierderile pierderile cauzate industriei de pirateria software au crescut anul trecut la 151 milioane de dolari, potrivit Asociaţiei internaţionale ce reprezintă industria mondială de software Business Software Alliance (BSA).
 
În ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scăzut în România de la 73%, la 68%, în timp ce pierderile cauzate de piraterie au crescut, de la 49 milioane dolari, la suma de 151 milioane dolari. Potrivit BSA, scăderea ratei pirateriei software în 2007 a apărut pe fondul unui trend global de scădere a ratei pirateriei în majoritatea ţărilor.
 
Aceste date reprezintă concluziile celui de-al cincilea studiu anual, realizat la nivel global, cu privire la pirateria software pentru PC-uri, dat publicităţii miercuri de BSA.Studiul a vizat 108 ţări şi a fost realizat independent de către IDC, o organizaţie mondială lider în cercetarea şi analiza pieţei tehnologiei informaţiei.
 
"Acest raport atestă faptul că facem progrese, dar mai avem încă destul de muncă în România în bătălia împotriva pirateriei software. Continuarea reducerii pirateriei va aduce beneficii semnificative pentru consumatorii locali, companiile locale de servicii si produse software, pentru micile afaceri şi pentru societatea româneasca în ansamblu", a declarat Magda Popescu, reprezentantul BSA în România.
 
BSA, împreună cu partenerii săi din administraţia de stat, au luptat în România împotriva pirateriei software atât prin acţiuni legale (mai mult de 650 de raiduri noi în 2007 şi primele două cazuri de condamnare la pedepse de peste 5 ani de închisoare cu executare), precum şi prin campanii de conştientizare derulate în întreaga ţară, cu scopul de a creşte nivelul de cunoaştere şi respectul faţă de valoarea proprietăţii intelectuale.
 

Pirateria software afectează mult mai multe arii de activitate decât veniturile realizate de industrie.
 
Un studiu BSA dat publicităţii în luna ianuarie demonstrează că, la nivel global, reducerea pirateriei software ar putea genera sute de mii de noi locuri de muncă şi o creştere economică de miliarde de dolari, precum şi o creştere a veniturilor din taxe, utile pentru a sprijini programele şi serviciile locale.
 
Potrivit studiului, dintre cele 108 tari analizate, pirateria software pentru PC-uri a scăzut în 67 de state şi a crescut doar în 8 dintre acestea.Totuşi, datorită faptului că piaţa globală de PC-uri a crescut mai rapid în ţările cu o rată mare a pirateriei, rată globală a pirateriei a devenit mai mare cu 3 procente, ajungând la 38% în 2007.
 
În Europa Centrala şi de Est, ţările cu cea mai mare rata a pirateriei au fost Armenia (93%), Azerbaidjan (92%) şi Moldova (92%). Printre ţările cu cel mai mic grad de piraterie s-au numărat Republica Cehă (39%), Ungaria (42%) şi Slovacia (45%).
 
Business Software Alliance (www.bsa.org) este cea mai importantă organizaţie dedicată promovării unui univers digital sigur şi legal. Programele BSA sprijină inovaţia tehnologică prin campanii educaţionale care promovează protejarea drepturilor de autor, securitatea informatică, comerţul electronic.
 
Printre membrii BSA la nivel mondial se numără:Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, CNC, Corel, Famatech, Microsoft, Monotype, Quark, Quest Software, Solid Works, Siemens PLM Software, Symantec şi The Mathworks. Partenerii locali ai BSA în România sunt Ciel, GeCAD Group, Kepler-Rominfo, Romsymdata şi Softwin
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.