Selena a anunţat că nu mai produce spume poliuretanice Tytan care emit MDI

 
Grupul Selena, producător şi distribuitor polonez de produse chimice pentru construcţii, reprezentat local de compania Selena România, a renunţat la producţia de spume poliuretanice Tytan care emit MDI, substanţa nocivă prezentă în produsele tuturor producătorilor, a anunţat compania.
 
Conform unui comunicat, grupul va realiza integral spumele poliuretanice Tytan cu tehnologia O2 (0% emisii MDI), devenind compania cu produsele cele mai sigure pentru utilizatorii din Europa.
În România, peste 30.000 de profesionişti din construcţii sunt expuşi constant la emisiile de MDI.
 
Grupul Selena urmăreşte ca vânzările de Tytan O2 să reprezinte, anul acesta, aproximativ 25% din cifra de afaceri a companiei.
 
"Renunţarea la tehnologia care permite emisii de MDI este un punct de cotitură pentru întreaga industrie europeană şi locală. Beneficiul unic al clasei O2 este dat de faptul că noile produse oferă performanţe tehnice identice cu cele obţinute în prezent, sunt disponibile la acelaşi preţ şi sunt cele mai sigure pentru utilizatori. Este un avantaj despre care nu credem că va fi atins de vreun producător european în următorii doi ani", a declarat, administratorul Selena România, Dorin Spătaru.
 
Grupul Selena, listat în aprilie printr-o IPO la Bursa din Varşovia, la o valoare de 235 de milioane de euro, îşi propune pentru acest an o cifră de afaceri de peste 25 de milioane lei în România, din care aproximativ şase milioane de lei vor reprezenta vânzările de Tytan O2. Selena România îşi propune ca spuma poliuretanică în tuburi cu aerosoli să aibă o cotă de piaţă de 33%.
 
La nivel de grup, conform raportărilor preliminare, Selena a înregistrat, în 2007, o valoare a vânzărilor consolidate de 140 de milioane de euro şi un profit net de 9,5 milioane de euro. Grupul polonez, cu vânzări în 50 de ţări, având reprezentanţe comerciale în 16 ţări, estimează pentru acest an o cifră de afaceri consolidată de 168,5 milioane de euro şi un profit de peste 12 milioane de euro.
 
MDI (diizocianat de difenilmetan) este o substanţă conţinută şi emisă în utilizare de toate spumele poliuretanice în tuburi cu aerosoli existente la nivel mondial, mai informează Selena România. Substanţa MDI este în curs de reclasificare de către organismele Uniunii Europene, în cursul acestui an, fiind susceptibilă că poate afecta sistemul respirator, prin alergii şi astm bronşic. Se presupune, de asemenea, că vaporii MDI au un efect cancerigen.
 
Tehnologia O2 presupune inhibarea emisiilor de MDI. Deşi aceasta substanţă este prezentă în conţinutul spumelor poliuretanice Tytan, tehnologia O2 nu permite expunerea MDI în exterior, la depozitare, respectiv utilizare, datorită formulei chimice revizuite şi a unui nou tip de valvă, care previne scurgerile şi blocarea.
 
Spătaru a afirmat, într-o conferinţă de presă, ca testările şi certificările au fost realizate la SP Provning Swedish Institute.
 
În Europa, sunt comercializate anual aproximativ 300 de milioane de tuburi de spumă poliuretanică având conţinut de MDI. Trecerea la clasa O2 se va realiza pentru toate cele zece tipuri de spume poliuretanice, în 30 de forme de prezentare, grupate sub marca Tytan. Produsele Tytan O2 sunt disponibile în România din această lună, a spus administratorul Selena România, precizând că, până în august, vor fi epuizate toate vechile stocuri.
 
Dorin Spătaru s-a arătat sceptic, însă, ca strategia de oferire a unui produs mai sigur, la acelaşi preţ, va avea un impact imediat pe piaţa românească.
 
"Spuma poliuretanică reprezintă unu% din costul unei lucrări de montare a ferestrelor termoizolante, circa 10-20 eurocenţi pentru o fereastră. Pentru un apartament, de exemplu, suma de doi euro cheltuită în acest sens nu este relevantă. Relevantă este, însă, comunicarea: utilizatorul să ştie că are posibilitatea să folosească un produs care nu-i dăunează. Acest lucru este scris şi pe etichete", a mai spus administratorul Selena România, încercând să transmită un mesaj de conştientizare pentru meseriaşi.
 
El a precizat că legislaţia actuală nu interzice comercializarea şi utilizarea produselor care conţin sau emit MDI, întrucât această substanţă nu este clasificată drept un produs toxic.
 
Nuanţând, Spătaru a spus că, deşi nu se mai pune problema MDI la noua gamă, Tytan O2, substanţa toxică fiind anihilată sută%, el nu se hazardează şi spune doar că produsele sunt mai sigure. "Conţin, de exemplu, propan-butan, iar dacă utilizatorul îşi aprinde o ţigară, produsul nu mai e sigur", a încheiat Dorin Spătaru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.