EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

România este interesată de deschiderea de societăţi mixte moldo-române în domeniul agricol

0
 
România ar putea fi interesată de deschiderea de societăţi mixte moldo-române pentru valorificarea produselor agricole, pornind de la potenţialul de producţie care există în Republica Moldova şi piaţa existentă la noi în ţară, a declarat, la Chişinău, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Dacian Ciolos, în cadrul unei întrevederi cu deputaţi şi aleşi locali din Republica Moldova.
 
Preşedinţii mai multor raioane, cu precădere cele de frontieră cu România, şi-au exprimat dorinţa pentru o colaborare mai strânsă în diferite domenii cu partea română. Ei au evocat în special necesitatea unui volum mai mare de investiţii din România, mai ales în sectorul agricol.
 
Preşedintele raionului Străşeni, Nicolae Robu, a declarat că circa o treime din terenurile agricole din raion nu sunt cultivate din cauză că deţinătorii acestora nu au unde valorifica producţia. "Am putea crea întreprinderi mixte moldo-române de prelucrare, mai ales că producţia moldovenească este pur ecologică, nu sunt utilizate pesticide, îngrăşăminte minerale şi alte materiale dăunătoare", a spus el.
 

Şi autorităţile locale din raionul Leova aşteaptă mai multe investiţii din ţara noastră, în condiţiile în care la Leova, în apropierea graniţei, sunt mai multe investiţii din Turcia şi Polonia, decât din România.
 
Ministrul român al agriculturii a menţionat că România se supune unor reglementări comunitare în ce priveşte operaţiunile de import/export de produse de origine agricolă, agroalimentară şi animală, dar trebuie studiat în ce fel, respectând regulile, poate fi stimulat schimbul de produse de o parte şi de alta.
 
În prezent, orice produs din Republica Moldova vândut pe piaţa românească se consideră a fi comercializat pe piaţa comunitară, dar sunt anumite categorii de produse pentru care nu se percep taxe în anumite cantităţi. "Studiind un pic categoriile respective şi potenţialul de producţie din Republica Moldova, ne-am putea gândi la întreprinderi mici care să valorifice aceste posibilităţi", a declarat Dacian Ciolos.
 
Programul vizitei delegaţiei române la Chişinău mai include întrevederi cu premierul moldovean, Zinaida Grecianîi, ministrul finanţelor, Mariana Durleşteanu, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Anatolie Gorodenco şi alte oficialităţi.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.