Cursul valutar a afectat profitul SC „Antibiotice” SA Iaşi

 
La finalul primului trimestru al acestui an, SC "Antibiotice" SA Iaşi a înregistrat o cifră de afaceri netă în valoare de 48.550.697 RON, în creştere cu 17% faţă de perioada similară a anului 2007. În total cifră de afaceri, ponderea majoră revine şi de această dată veniturilor obţinute pe piaţa internă (84%), deşi volumul exporturilor a înregistrat o creştere importantă – de la 9%, la finele anului 2007, la 16% în primul trimestru al anului 2008.
 
Profitul brut înregistrat la 31 martie 2008 a fost de 8.383.125 RON, iar profitul net s-a situat la valoarea de 7.020.137 RON, în scădere cu aproape 4 milioane RON faţă de profitul raportat în primul trimestru al anului trecut. Acest nivel a fost influenţat nefavorabil de creşterea ratei de schimb euro/leu, în condiţiile neactualizării preţurilor la medicamente, conform OMS 612/2002. În prezent, preţurile medicamentelor comercializate de Antibiotice sunt determinate la un curs RON/euro stabilit la valoarea de 3,33.
 
"Creşterea în primul trimestru al anului 2008 a cursului valutar la aproximativ 3,7 RON impunea o corectare a preţurilor cu un indice de aproximativ 11%.  Acest fapt ar fi condus la obţinerea de către Antibiotice a unui profit suplimentar de 3,42 milioane RON, în creştere cu 41%  faţă de profitul brut raportat. Estimăm însă că în perioada următoare vom înregistra o corecţie a principalilor indicatori financiari ca urmare a revenirii cursului valutar.
 
Totodată, preconizăm  aplicarea unor măsuri strategice care au în vedere, pe de o parte reorganizarea activităţii de marketing în vederea promovării mult mai agresive a brandurilor proprii, către medici şi farmacişti, iar pe de altă parte, lansarea pe piaţă unor produse farmaceutice noi, solicitate de piaţa românească. Când spun acest lucru mă refer la solvenţi farmaceutici precum ser fiziologic, apă pentru soluţii injectabile şi lidocaină clorhidrat.
 
De asemenea, avem toate motivele să anticipăm o evoluţie excelentă a vânzărilor Antibiotice pe segmentul cardiovascular, segment recent abordat de compania noastră, pentru care am înregistrat în primul trimestru o creştere de 38% a cifrei de afaceri, faţă de doar 9% cât a înregistrat piaţa", a explicat Coca Caşcaval, director general al producătorului farmaceutic ieşean.
 
Obţinerea unei cifre de afaceri la export de 3.173.799 USD, reprezentând  16% din veniturile din primul trimestru, se explică prin concretizarea unor parteneriate de afaceri iniţiate în anul anterior pentru exportul de medicamente finite, precum şi prin dezvoltarea relaţiilor de afaceri cu partenerii deveniţi tradiţionali.
 
În comparaţie cu cifra de afaceri obţinută în primul trimestru al anului 2007 (1.394.136 USD), valoarea cifrei de afaceri pentru export obţinută în primele trei luni ale anului 2008 a înregistrat o creştere de 128%.
 
În prezent, “Antibiotice“ exportă substanţa activă Nistatină şi peste 35 de produse finite pe piaţa internaţională şi are relaţii de afaceri în peste 40 de state ale lumii.
 
În acest an, "Antibiotice" a încheiat un parteneriat strategic cu o firmă franceză pentru fabricarea, sub contract, de peniciline injectabile. Totodată, în primul trimestru al anului 2008 s-au concretizat contractele iniţiate în 2007 pentru exportul de medicamente marca "Antibiotice" în statele CSI (Georgia, Azerbaidjan, Armenia), în Vietnam, Moldova şi Tunisia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.