Fonduri nerambursabile pentru patiserii

Potrivit datelor furnizate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), vineri (16 mai 2008) s-a lansat prima sesiune de cereri de proiecte pentru schemele de ajutor de stat (XS13/2008 şi XS 28/2008), fondurile disponibile numai pentru sesiunea din luna mai fiind de aproape 46 milioane euro.
 
Aceste fonduri se adresează celor care procesează produse agricole din industria alimentară (sectoarele panificaţie, dulciuri şi produse zaharoase, lactate, preparate alimentare omogenizate şi alimente dietetice, alte produse alimentare). De asemenea, sunt eligibili şi producătorii sau cei care utilizează energie regenerabilă şi biocombustibil.
 
Preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie – "Rompan", Aurel Popescu, a declarat că România este singura ţară din Uniunea Europeană care beneficiază de fonduri de investiţii pentru sectorul panificaţiei, după doi ani de intervenţii şi solicitări făcute la forurile europene, în condiţiile în care nici o măsură din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) nu era adresată acestui domeniu.
 

În luna aprilie, la nivelul patronatului "Rompan", erau pregătite 50 de proiecte, majoritatea având valori cuprinse între 300.000 şi 500.000 de euro, şi doar câteva sunt la maximul plafonului de finanţare de două milioane de euro. Proiectele sunt finanţate în proporţie de 80% din fondurile europene, iar restul din bugetul de stat.
 
Preşedintele "Rompan" a apreciat că unităţile mari cu peste 250 de angajaţi din industria de panificaţie nu pot beneficia de aceste fonduri deşi circa 20-25 dintre societăţile membre "Rompan" ar avea nevoie de investiţii pentru dezvoltare.
 
Singura diferenţă pe această schemă de ajutor faţă de Măsura 123 din PNDR este finanţarea proprie a consultanţei proiectului, între 3-5%, de către operatorii economici, pentru că aceasta nu este considerată cheltuială eligibilă.
 
Potrivit "Rompan", unităţile din industria de panificaţie afiliate acestui patronat au nevoie de investiţii de peste 500 milioane de euro pentru modernizarea şi implementarea sistemelor de calitate.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.