EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Piste de biciclete şi staţii de autobuze în satele din Regiunea Nord-Est

0
 
Din totalul de 145 de proiecte depuse spre finanţare, în lunile martie şi aprilie 2008, pe Măsura 322 "Renovarea şi Dezvoltarea Satelor" de către consiliile locale comunale din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, nu mai puţin de 44 proiecte, în valoare de peste 109 milioane euro provin din judeţul Iaşi.
 
Astfel, capitala regiunii s-a înscris pe primul loc, în primele două sesiuni de cereri de finanţare din Fondul European Agricol şi pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), depuse spre evaluare la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 1 (CRPDRP 1).
 
"Dacă în prima sesiune, cea din martie, au fost înregistrate 26 de proiecte pe Măsura 322 – Renovarea şi Dezvoltarea Satelor, luna aprilie a adus doar 18 cereri de finanţare din judeţul Iaşi, însă depunerea lor mai târzie a fost pe deplin justificată de complexitatea mai mare a acestora", a declarat Eugen Ţicău, directorul CRPDRP 1.
 
Iaşul este urmat de judeţul Vaslui cu 31 de proiecte, în valoare de 71 milioane de euro, Suceava cu 27 proiecte, în valoare de 57 milioane euro, judeţul Botoşani cu 19 cereri de finanţare, în valoare de peste 47 milioane euro. Judeţele Neamţ, cu 13 proiecte în valoare de 23 milioane euro, şi Bacău, cu 11 proiecte în valoare de peste 27 milioane euro, încheie clasamentul regional, aducând suma totală cerută la 334 milioane de euro.
 
Gaz metan, pistă de biciclete şi utilaje, toate într-un singur proiect
 
Domeniile de finanţare vizate de majoritatea proiectelor sunt: modernizarea drumurilor comunale, alimentări cu apă dar şi achiziţia de utilaje în scopul înfiinţării de servicii comunitare (dezăpezire, întreţinere spaţii verzi).
 
Ca elemente de noutate, proiectele consiliilor locale au mai prevăzut şi investiţii în extinderea reţelei de joasă tensiune pentru iluminatul public, amenajarea de terenuri de sport, precum şi înfiinţarea de noi grădiniţe sau renovarea şi dotarea căminelor culturale.
 
Dintre cererile de finanţare din judeţul Iaşi ce vizează domenii de investiţii  se remarcă proiectele integrate, care urmăresc dezvoltarea pe mai multe planuri a unui obiectiv.

 
Spre exemplu, Primăria comunei Ion Neculce a propus un proiect care vizează modernizarea unui drum comunal, aducţiunea reţelei de gaz metan, înfiinţarea unei piste pentru biciclete şi pentru persoane cu dizabilităţi motorii, achiziţia de utilaje pentru servicii publice.
 
De asemenea, Consiliul Local Oţeleni a depus un proiect pentru modernizare drum comunal şi înfiinţare grădiniţă. Consiliul Local Trifeşti a cerut bani pentru drum comunal, reabilitare cămin cultural, achiziţie utilaje pentru servicii publice şi achiziţie microbuze pentru transportul public.
 
Consiliul Local Ipatele, pe lângă reabilitarea drumului comunal, intenţionează să realizeze, cu fonduri europene, reţeaua de canalizare, amenajarea de spaţii verzi şi parc de joacă pentru copii, un teren de sport, şi staţii de autobuz. Consiliul Local Strunga este mai puţin "pretenţios" şi se rezumă la un proiect de modernizare a drumului comunal şi de extindere a reţelei de iluminat public.
 
De două ori şi jumătate mai mulţi bani pentru proiectele integrate
 
Spre deosebire de fondurile de preaderare, primăriile comunale au început să scrie proiecte mai complexe, menite să aducă mai mulţi bani pentru dezvoltarea satelor. "După cum se poate observa, avem bucuria să întâlnim multe proiecte integrate, ce conţin mai multe obiective investiţionale în acelaşi proiect.
 
Avantajul principal este că astfel ajunge în comunităţile respective o sumă nerambursabilă mult mai mare. Dacă pentru un proiect simplu, suma maximă nerambursabilă este de 1 milion de euro, pentru un proiect integrat iniţiat de un CL plafonul este de 2,5 milioane euro", a informat Ţicău.
 
Mai mult, în cazul în care beneficiar este o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, plafonul ajutorului public poate ajunge la 6 milioane euro.
 
"Preverificările proiectelor pe care le-a realizat Centrul Regional 1 şi-au arătat utilitatea prin faptul că solicitanţii au înregistrat un procent de rambursare de 100% din totalul cheltuielilor eligibile. Suma totală solicitată prin proiecte de către autorităţile publice comunale din Regiunea Nord-Est a depăşit 334 mililioane euro", a mai precizat directorul CRPDRP 1.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.