România are nevoie de regiuni de dezvoltare mai mici

 
România are nevoie de regiuni de dezvoltare mai mici şi de o regândire a împărţirii administrativ-teritoriale pentru a atrage mai multe fonduri europene, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR).
 
"România are nevoie de regiuni de dezvoltare mai mici, conduse de organe alese. De aceea, este nevoie de modificarea Constituţiei. Acum este momentul potrivit pentru începerea unei dezbateri pe tema revizuirii Constituţiei, pentru ca viitorul Parlament să aibă pe masă un proiect de modificare al acesteia, alcătuit de specialişti", a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler.
 

El a arătat că actuala împărţire administrativ-teritorială a ţării, pe judeţe, a fost adoptată în urmă cu 40 de ani de fostul regim comunist, fără să se ţină seama de proiecte de dezvoltare sau de modernizare ulterioare.
 
"În urmă cu zece ani, s-au constituit actualele regiuni de dezvoltare ale României fără să se ţină seama de compatibilităţi economice sau tradiţii. Aceste regiuni nu pot performa în actualele condiţii, iar acest lucru se vede. România e departe de performanţa economică necesară în absorbţia fondurilor europene", a apreciat Winkler.
 
Europarlamentarul a arătat că, anul trecut, România a fost un beneficiar net al fondurilor europene, în condiţiile în care a contribuit la bugetul comunitar cu 1,1 miliarde de euro şi a atras, prin proiecte, 1,6 miliarde de euro. Iuliu Winkler a apreciat însă că pentru a beneficia de întreaga sumă totală alocată de la bugetul comunitar, adică 31 miliarde euro până în anul 2013, este nevoie de o dublare a fondurilor atrase în 2008 şi de menţinerea acestui ritm în anii următori.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.