EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Start în schimbarea la faţă a Mănăstirii Golia

0
Compania "Construcţii UNU" a demarat lucrările de reabilitare a complexului mănăstiresc Golia din inima Iaşului. Proaspăt întors "la treabă", după dubla trădare politică suferită, atât din partea PSD cât şi a PD-L, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Lucian Flaişer, a declarat în conferinţa de lansare a proiectului său "de suflet" că "în sfârşit, a venit ziua cea mare când putem raporta începerea lucrărilor, după patru ani de discuţii, intervenţii, justificări, beţe în roate puse de guvernanţi şi multe altele".
 
Proiectul "Reabilitarea şi Dezvoltarea Turistică a Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia", are o valoare totală de 5,271 milioane euro şi va fi finanţat prin intermediul programului de preaderare PHARE 2006.
 
"Este un proiect greu cu foarte multe necunoscute, dar tocmai în această provocare stă frumuseţea demersurilor pentru noi, cei care lucrăm la investiţii de mare amploare", a apreciat Flaişer.
 
Întrebarea zilei: va respecta "Construcţii UNU" termenul de execuţie de 18 luni?
 
Dincolo de declaraţiile festiviste, reprezentanţii firmelor de consultanţă, cât şi cei ai constructorului şi-au manifestat îngrijorarea în ceea ce priveşte încadrarea în termenul de execuţie de 18 luni, contractat cu beneficiarul. De altfel, întrebarea ce se află pe buzele tuturor celor implicaţi sau doar interesaţi de proiect este legată de măsura în care "Construcţii UNU" va reuşi să respecte termenul de finalizare a lucrărilor.
 
Problema rezidă din faptul că la sfârşitul anului 2009 se încheie alocarea financiară europeană pentru decontarea proiectelor depuse pe PHARE 2006. Astfel, orice lucrare rămasă nerealizată, până la acea dată, va trebui decontată din fondurile proprii ale beneficiarului.
 
"Aici nu este vorba despre o construcţie gen «Metro», avem de a face cu un monument istoric asupra căruia timpul a lucrat. Încă nu am ridicat acoperişul mănăstirii şi nu ştim în ce stare vom găsi zidurile, care sunt formate dintr-un strat de piatră, la exterior, şi unul de cărămidă peste care vine fresca, la interior.

 
La mijloc, între aceste două straturi este un spaţiu gol pe care va trebui să-l umplem cu un material special menit să întărească şi să prelungească rezistenţa zidurilor", a explicat Alexandru Marian, directorul SC "Construcţii UNU" SA. Acesta a menţionat că, de curând, societatea sa a terminat de reabilitat Mănăstirea Agapia din judeţul Neamţ, lucrare pe care o consideră mai simplă prin prisma faptului că pereţii nu sunt construiţi din piatră.
 
Golia va deveni un centru de atracţie turistică şi religioasă a Iaşului
 
Proiectul "Reabilitarea şi Dezvoltarea Turistică a Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia", are o valoare totală de 5,271 milioane euro, din care 3,3 milioane euro vor fi acoperite din fonduri Phare, 1,1 milioane euro din fondul naţional şi 869.461 euro din bugetul CJ şi CL Iaşi.
 
"Consolidarea ansamblului Golia este o realizare de importanţă majoră nu doar pentru Iaşi, ci pentru toată Regiunea Moldovei. Este de datoria noastră să avem grijă de ceea ce am primit de la înaintaşi şi să transmitem la generaţiile viitoare", a declarat părintele Arhimandrit Vitalie Donciu, stareţul mănăstirii şi responsabilul cu urmărirea implementării proiectului din partea beneficiarului.
 
Lucrările de construcţie vor include consolidarea structurii bisericii, a turnului de la intrare, a zidurilor de incintă şi a turnurilor de colţ. "De asemenea, în proiect este inclusă reabilitarea tâmplăriei la Casa Memorială Ion Creangă, aflată în incinta monumentului, şi decolmatarea fântânii. În plus, avem de realizat un centru de informare turistică ce va funcţiona în cadrul ansamblului monument istoric judeţean", a spus Claudia Stoica, directorul de dezvoltare al CJ Iaşi.
 
Componenta de infrastructură cuprinde, în principal, reabilitarea tramei stradale de pe Cuza Vodă cu izolarea liniei de tramvai împotriva propagării vibraţiilor, modernizarea drumului de acces şi a străzilor alăturate, precum şi amenajarea parcărilor, a trotuarelor şi spaţiilor verzi din zona Golia, ce se doreşte să devină un centru de atracţie turistică şi religioasă a Iaşului.
 
Ca urmare a realizării acestor elemente, beneficiarul proiectului speră că încasările din turism se vor majora semnificativ, încă din perioada 2009-2013, venitul suplimentar mediu preconizat fiind de peste 6 milioane de euro pe an.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.