Marea Britanie, o naţiune de hoţi de mărunţişuri

 
Un studiu realizat de G4S Security Services în Marea Britanie, cu scopul de a analiza atitudinile morale ale britanicilor, relevă îngrijorător că aproape doi din cinci bărbaţi şi femei recunosc că s-au fofilat de la plata biletului de transport sau au furat marfă din magazine, în ultimii cinci ani.
 
Mai mult de jumătate dintre aceştia au mărturisit că nu le este teamă de faptul că ar putea fi prinşi, 57% nefăcându-şi probleme că şi-ar putea pierde locul de muncă pentru faptul că au comis această infracţiune, informează tabloidul britanic Daily Mail.
 
Dintre cei cu vârste între 16-24 de ani, unul din şapte – adică 14 procente – cred că este cât se poate de etic să te sustragi de la plata unui bilet de călătorie în transportul public, procent ce reprezintă mai mult decât dublul altor categorii de vârstă. Unul din zece, în cadrul aceleiaşi categorii de vârstă, consideră că este un lucru acceptabil să intri la concerte sau evenimente sportive fără să plăteşti, comparativ cu numai un procent dintre cei cu vârste peste 55 de ani.
 
Douglas Greenwell, director de vânzări şi marketing în cadrul G4S, a declarat: "Descoperirile noastre dezvăluie multe despre atitudinea noastră în faţa infracţionalităţii. Astfel că mulţi oameni consideră marile organizaţii din zilele noastre nişte ţinte acceptabile din punct de vedere moral şi par că nu au niciun fel de sentiment de vină în cazul în care comit vreo infracţiune faţă de acestea.
 
Potrivit G4S, care a intervievat 1.002 persoane cu vârste între 16-64 de ani, britanicii recunosc că au comis o serie de infracţiuni în ultimii cinci ani. Studiul mai demonstrează că peste 700.000 de persoane au folosit informaţiile companiei în care lucrează în scop personal şi aproape unul din trei persoane (adică aproximativ 29%) au furat articole de papetărie de la locul de muncă pentru a le folosi în scop personal.
 
Studiul mai arată că de aceste obiceiuri au fost afectaţi şi vânzătorii cu amănuntul, una din 11 persoane cu vârsta între 16-24 de ani recunoscând că a consumat produse în timp ce se plimba prin supermarket, fără să le plătească.
 
La nivel regional, Londra a înregistrat cele mai ridicate cote, adică 11 procente, privind persoanele care consideră că a nu plăti biletul de transport este un lucru acceptabil, fiind urmată de sud-estul Angliei, cu 9 procente.
 
Aproape unul din trei adulţi au declarat că sentimentul de vină nu îi va impiedica să mai comită o altă infracţiune.
 
Printre metodele de combatere a acestui fenomen se află camerele de luat vederi. Acestea vor micşora cu 40% astfel de obiceiuri, iar 38% vor fi descurajaţi de teama umilirii în public, cum ar fi mersul cu forţa prin magazin, însoţit de un agent de pază. Doar 28% dintre cei intervievaţi ar fi descurajaţi de faptul că ar putea fi excluşi de prieteni şi apropiaţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.