Şederea ilegală în Italia se pedepseşte cu închisoarea

 
Guvernul italian a decis înfiinţarea delictului de imigraţie ilegală, măsură-cheie în lupta împotriva imigraţiei clandestine, a anunţat ministrul italian de externe, Franco Frattini. Noile legi prevăd posibilitatea expulzării imediate, în caz de condamnare la o pedeapsă cu închisoarea mai mare de doi ani, precum şi restricţii asupra reîntregirii familiale prin introducerea testelor ADN.
 
Principalele măsuri incluse în decretul-lege prevăd: obligativitatea pentru cetăţenii comunitari care vor să rămână în Italia pentru o perioadă ce depăşeşte trei luni de a se înscrie la Evidenţa Populaţiei indicând domiciliul. Aceştia trebuie să facă dovada unui venit legal şi să deţină o asigurare de sănătate, care să acopere costurile asistenţei medicale în Italia.
 
În cazul în care nu sunt respectate aceste condiţii, primăriile vor putea refuza acordarea rezidenţei, iar acesta devine unul dintre motivele imperative de ordin public, pentru care se poate cere îndepărtarea imediată de pe teritoriul italian a cetăţeanului comunitar. Decretul include şi o prevedere care vizează limitarea numărului de adăposturi improvizate.
 
Înfiinţarea de tabere de către străinii aflaţi în situaţie ilegală va fi pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi cu amendă cuprinsă între 10.000 şi 30.000 de euro. Tot "motive imperative de siguranţă publică" ce pot determina expulzarea imediată a cetăţenilor UE sunt şi comportamentele ce constituie o "ameninţare concretă, efectivă şi gravă".

 
De asemenea, se prevede o creştere a pedepselor pentru imigranţii clandestini care comit delicte; străinii condamnaţi la o pedeapsă mai mare de doi ani pot fi expulzaţi imediat, dreptul la reunificare familială se restricţionează prin introducerea testelor ADN, detenţia imigranţilor ilegali se prelungeşte de la două la 18 luni (anticipând o directivă europeană în materie).
 
În plus, sunt prevăzute puteri sporite pentru prefecţii marilor oraşe, care pot adopta ordonanţe de urgenţă din motive de siguranţă, în vederea expulzării imigranţilor care comit infracţiuni sau care nu au un venit minim lunar. Pachetul de măsuri facilitează accesul poliţiei municipale la banca de date a Ministerului de Interne şi prevede pedepse sporite pentru infracţiunile comise împotriva unor persoane vârstnice sau cu dizabilităţi, închisoare până la 3 ani pentru folosirea minorilor la cerşit, plus decăderea din drepturile părinteşti dacă făptuitorul este părintele copilului.
 
Alte măsuri vizează confiscarea locuinţelor închiriate la negru unor imigranţi clandestini, stoparea căsătoriilor de conveninenţă, în scopul dobândirii cetăţeniei italiene, restricţii la libera circulaţie în Italia pentru solicitanţii de azil.
 
De asemenea, a fost anunţată suplimentarea cu 4.000 de posturi a forţelor de ordine.
Potrivit ministrului de interne Roberto Maroni, noile măsuri "modifică în sens restrictiv actuala legislaţie, însă cu respectarea deplină a normelor Uniunii Europene".
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.