EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Arabia Saudită: separarea sexelor împinsă la extrem

 
Separarea sexelor în Arabia Saudită este atât de extremă încât ar putea cu greu să fie prezentată într-o lumină exagerată. Femeile saudite nu au voie să conducă şi trebuie să poarte în permanenţă pe cap văluri negre. În oraşe, ele călătoresc în maşini cu geamuri fumurii, merg la şcoli şi facultăţi exclusiv pentru fete şi mănâncă în secţiuni speciale "pentru familii" din cafenele şi restaurante, care sunt cu grijă separate de locurile în care mănâncă bărbaţii celibatari, informează The New York Times.
 
Există săli de sport speciale, magazine şi agenţii de turism doar pentru femei, chiar şi un centru comercial doar pentru femei – toate create la Riad, în ultimii ani, pentru femeile care până de curând nu avuseseră acces la asemenea locuri fără să fie însoţite de o rudă de sex masculin.
 
Cele mai multe dintre tinere afirmă că credinţa lor, în interpretarea strictă a Islamului, este profundă. Se contrazic între ele într-o mică măsură – spre exemplu, dacă este sau nu acceptabil să aibă pe lista de prieteni de pe Facebox bărbaţi, sau dacă un văr de gradul întâi le poate vedea cu faţa descoperită.
 
Ele privesc cu teamă ideea de a purta o conversaţie cu un bărbat înainte de a-şi fi luat angajamentul pentru căsătorie. Când vine vorba despre fetele care vorbesc cu bărbaţi pe Internet sau care îşi găsesc singure logodnici, aceste poveşti aproape că au statut de legende urbane: detaliile nu sunt niciodată clare, sunt istorisiri despre prietene ale unor prietene, sau "cineva de la sora mea din clasă".
 
Tinerele necăsătorite bine educate de aici sunt atât de izolate de băieţi şi bărbaţi încât atunci când vorbesc despre ei, lasă impresia că discută despre o altă specie.
 
Potrivit unui număr de aproximativ 30 de fete saudite, cu vârste între 15 şi 25 de ani, care au fost intervievate în decembrie, ianuarie şi februarie, devine din ce în ce mai acceptabil din punct de vedere social ca tinerele logoditte să vorbească la telefon cu logodnicii lor, deşi familiile mai conservatoare încă interzic interacţiunea cuplurilor logodite.
 
Este considerat jenant să recunoşti că ai sentimente puternice faţă de logodnic înainte de căsătorie, iar orice contact cu vreun bărbat iese din discuţie înaintea logodnei. Chiar şi aşa, tinerele femei de aici recurg uneori la activităţi clandestine pentru a vorbi cu bărbaţi, pentru a se întâlni cu ei sau pur şi simplu pentru a arunca o privire în lumea bărbaţilor.
 
Există relatări despre ciocniri recente între tineri şi poliţia religioasă, precum şi despre creşterea numărului de aventuri amoroase între persoane de acelaşi sex în rândul tineretului frustrat de separarea prea strictă dintre sexe. În peisajul vieţii urbane saudite au devenit obişnuite practici precum cea "a numărului de telefon" – o maşină în care se află bărbaţi tineri urmăreşte o altă maşină, în care ar putea fi femei tinere, pentru a încerca să le comunice numărul de telefon prin Bluetooth, sau ţinând în dreptul geamului o hârtie pe care se află scris numărul de telefon.
 
O femeie nu-şi poate porni aplicaţia Bluetooth a telefonului mobil în public fără să fie copleşită cu poeme de dragoste şi fotografii cu flori sau copii drăgălaşi – imagini pe care bărbaţii le au în telefon tocmai pentru a le folosit în flirturi.
 
Anul trecut, televiziunea Al Arabiya a prezentat un reportaj potrivit cărora tinerii saudiţi ar fi început să achiziţioneze "curele eletronice", care folosesc tehnologia Bluetooth pentru a trimite numărul de telefon şi adresa de e-mail a purtătorului, persoanelor de sex opus care trec pe lângă el.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata