Dragă, e momentul să-i luăm copilului mobil

 
50% dintre copii de 11-13 ani au telefon mobil, iar vârsta a început să scadă tot mai mult. Azi vârsta cea mai potrivită pare să fie 12 ani, dar nu este ciudat să vezi copii şi mai mici cu telefonul lipit de ureche sau scuzându-se în clasă că şi-a lăsat mobilul deschis. În Europa, trei din patru copii au telefon mobil, notează ziarul El Mundo.
 
În această epocă a anului după sărbătorile de Paşti, mulţi copii spanioli au telefon în buzunare. Ceasul şi camera foto nu mai sunt un lux. "Se remarcă zilele acestea o creştere a vânzărilor. Videoconsolele şi mobilele au devenit cadouri obişnuite acum, după momentul de vârf înregistrat de Crăciun", asigură Gemma Zaragoza, responsabil al segmentului junior la Movistar.
 
Momentul este trăit cu mare iluzie de copil dar şi cu teroare din partea părinţilor. Viziunea facturilor uriaşe şi lipsa de securitate îi terorizează pe adulţii care încă nu realizează că telefonul mobil a devenit un element obligatoriu din viaţa socială a odraslei lor. Este imposibil să te dispensezi de SMS, sau de convorbirile în curtea şcolii. Dacă nu are telefon, copilul este izolat de grupul de prieteni. Însă nici mobilul nu poate fi orice mobil.
 
Deşi producătorii au creat telefoane speciale pentru tineri, adolescenţii cer anumite terminale avansate, cu conexiune Bluetooth, cu cameră foto de mare rezoluţie şi capabile să înregistreze imagini video şi muzică.
 
"Cei mai mulţi vor să-i imite pe adulţi, sau văd astfel de mobile la colegii lor de şcoală", spune Jose Manuel Sedes, director de vânzări la Vodafone. Dar mobilele cu muzică, sau capabile să descarce jocuri, video şi conţinuturi adiţionale sunt şi cele care ameninţă să umfle factura la sfârşitul lunii în mod semnificativ, mai ales dacă nu sunt folosite în mod responsabil.
 
Sedes asigură că, în ciuda preocupărilor legate de telefonul mobil, părinţii sunt cei care fac de multe ori primul pas şi se conving de avantaje. "Iniţiativa pleacă de multe ori de la părinţi. Copii încep să iasă în oraş, iar mobilul permite să fie localizaţi şi să aibă contact cu familia". De fapt, majoritatea copiilor ştiu că utilitatea mobilului este de a fi localizaţi de familie când nu sunt acasă sau de a-i suna pe prieteni, când nu pot fi contactaţi.

 
Fiind deci inevitabil şi sigur că mai devreme sau mai târziu părinţii vor face acest pas, operatorii profită de planurile şi de opţiunile de securitate care există în acest tip de cazuri. "Mobilul ideal trebuie să aibă un filtru pentru a evita accesul la paginile web sau la imaginile violente sau materiale pentru adulţi, un sistem de control al cheltuielilor şi al orelor de apel, numere favorite pentru cercul de prieteni şi jocuri educative", explică Sedes.
 
Din 2004,Vodafone utilizează un PIN adult pentru accesul, de exemplu, la diferite conţinuri ale telefonului mobil. Există şi un model special pentru tineri care limitează uzul mobilului în reţea – descărcările de conţinuturi – în arii mai sigure. ªi Movistar are în vedere măsuri similare.
 
"Fiecare copil este unic, iar părinţii sunt cei care trebuie să evalueze starea de maturitate şi responsabilitate a acestora, precum şi uneltele de control care ajută la o folosire responsabilă a telefonului", spune Gemma Zaragoza. Operatorul dispune de diferite planuri care permit părinţilor să controleze uzul şi cheltuielile printr-o antenă de telefonie mobilă la care sunt conectaţi şi prin listele negre sau albe ale numerelor de telefon. Dispun de asemenea de o unealtă de gestionare familială care permite ca apelurile la anumite numere de telefon să intre în contul părinţilor, sau de a da posibilitate copiilor să-şi sune părinţii fără să fie facturaţi.
 
"Este important ca tânărul să-şi poată apela părinţii dacă s-a întâmplat ceva grav şi nu mai are cont", precizează Zaragoza.Ambii operatori au editat ghiduri gratuite care îi ajută pe părinţi să aibă mai multe posibilităţi de control asupra liniei şi care cuprind recomandări în materie de securitate şi control. În ambele cazuri se arată că mobilulpoate fi o modalitate eficientă pentru a-i învăţa pe copii să fie mai grijulii cu lucrurile şi mai responsabili cu banii şi intimitatea lor.
 
Întrebarea care îi preocupă însă pe mulţi părinţi este dacă telefonul mobil este periculos pentru sănătatea fiilor lor. Niciun studiu nu a demonstrat că radiaţiile telefonului mobil sunt nocive pentru adulţi, tineri sau copii, iar operatorii de telefonie mobilă respectă cu scrupulozitate limitele impuse de Uniunea Europeană în materie de securitate, care obligă la folosirea de nivele de radiţaii foarte scăzute – inferioare unui cuptor cu microunde – pentru a evita probleme de sănătate.
 
Chiar şi aşa, sunt experţi care sfătuiesc ca folosirea telefonului mobil să fie limitată pentru cei mici, având în vedere că creierul lor este în dezvoltare şi că oasele craniului sunt mai fine decât la un adult, oferind o protecţie mai mică. Şi sunt de părere ca cei mici să folosească telefonul mobil doar în cazurile de urgenţă. Nokia a proiectat un telefon destinat special copiilor: N81, primul terminal compatibil cu portalul de jocuri video Ngage – un telefon avansat cu MP3 inclus.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.