Secrete psihologice ale artei seducţiei

 
Psihologul Alejandra Vallejo-Najera, provenită dintr-o familie ilustră de psihologi, dezvăluie în ultima sa carte "Psihologie şi seducţie" (editura Espasa) secretele anumitor indivizi de a atrage simpatia automată a oamenilor, analizând diferite temperamente ale persoanelor seducătoare, căutând să afle care sunt obiectivele lor şi până unde merge teama de a fi respinse, se arată într-un articol publicat de ziarul El Mundo.
 
"Seducţia este de multe ori corelată cu succesul în dragoste, dar nu este doar atât. Seducem ori de câte ori comunicăm şi reuşim ca persoana din faţa noastră se simtă atrasă de noi. Este vorba de un bagaj genetic, pentru că există persoane mai extrovertite, cărora le este mai uşor să facă acest lucru, iar altora mai greu. Are însă influenţă şi cum au fost primele relaţii cu părinţii, prietenii şi profesorii. Chiar şi unii introvertiţi învaţă tehnici pentru a se putea descurca. Sunt însă unii care se complac în introversiune, precum mulţi artişti sau creatori care generează o mare originalitate", argumentează psihologul.
 
Vallejo-Najera explica nouă tipuri de diferiţi seducători, potrivit clasificării făcute americanul Robert Greene.
 
Ea arată că important este să descoperim din ce tip facem parte: "Este important să descoperim ceea ce ne face mai atractivi şi faţă de cine. Pentru a seduce trebuie să valorificăm ceea ce avem şi să aflăm ce se aşteaptă de la noi, fie că este vorba de o relaţie personală sau la locul de muncă".
 
Ea recunoaşte că punerea în practică a tehnicilor adecvate poate fi obositor "pentru că trebuie să fii atent la ceea ce vrea celălalt, să-i satsfaci emoţiile, iar într-o lume atât de grăbită ca a noastră nu avem timp să ne oprim şi să ascultăm. Mai mult, se va reacţiona în funcţie de temperamentul fiecăruia /melancolic, coleric, flegmatic, sangvin".
 
Este şi motivul pentru care psihologul sfătuieşte să evităm alăturarea a două temperamente similare dacă se doreşte să se aibă succes într-o relaţie. "Cei pasivi au nevoie de energia colericilor şi niciodată un flegmatic nu va seduce un alt flegmatic, ar fi extrem de plictisitor", asigură ea.
 
Dincolo de tipologii ea spune că pentru a seduce nu este nevoie să se vorbească mult despre sine. "Nici măcar liderii nu fac acest lucru, preferând să vorbească de binele comun, de viziunea lor, încercând să ne facă să ne simţim importanţi", explică ea. De fapt, seducţia începe din leagăn, din momentul în care bebeluşul îşi seduce părinţii pentru a-l îngriji. Mai întâi plângând, apoi zâmbind.
 
Cartea sa include şi unele "teste" menite să ducă la descoperea tipului de personalitate a fiecăruia, iar în funcţie de acesta, care este strategia cea mai potrivită pentru a seduce cu succes pe cineva. Iată o exemplificare a lor:
 
– Afrodita: emană senzualitate, pe care o oferă bărbaţilor serioşi, protectori. Doreşte siguranţă şi să fie răsfăţată. Emotivitatea oscilează între râs şi plâns. Cel sedus simte că i se consolidează imaginea de bărbat puternic sexual. Pentru a o seduce trebuie să i se ofere loialitate, siguranţă şi optimism.
 
– Bon viveur: Caută aventurile şi oferă pasiune debordantă a femeilor puţin nesigure şi materne. Pentru aceasta le curtează cu asiduitate. Este narcisist, dar cu probleme de autoapreciere, de aceea are nevoie de admiraţie. Pentru a-l cuceri trebui să-l admiri şi să-l ajuţi să-şi canalizeze sentimentele.
 
– Salvatorul: Este îngerul care rezolvă toate problemele, oferind ajutor şi generozitate. Caută persoane haotice, nevrotice şi care nu se apreciază. Îl motivează faptul de a se simţi indispensabil. Pentru a-l seduce trebuie admirat ajutorul său, dar să fie la rândul său ajutat să-şi găsească mai mult timp pentru sine.
 
– Artistul: Creativ şi romantic caută persoane sensibile la frumuseţe, pe care le atrage cu geniul său. Vrea să se simtă special şi pentru aceasta trebuie respectat idealismul şi apreciată autenticitatea sa.
 
– Ademenitorul: Vesel şi cu discursul facil, este regele empatiei şi caută persoane rigide şi autoexigente care apreciază pozitivismul. Se bucură de viaţă şi pentru a-l cuceri trebuie evitat să apari nefericit şi să nu critici pe nimeni.
 
– Intelectualul: Oferă înţelepciune oricărui vrea stimulente intelectuale. Sunt foarte selectivi şi dau de înţeles că nu au nevoie de celălalt. Pentru a-i cuceri trebuie respectat spaţiul şi singurătatea lor şi să nu fie copleşiţi cu exigenţe emoţionale.
 
– Fermecătorul: Este o oază de linişte şi afabilitate, a sprijinului şi a lipsei de pretenţii, mai ales faţă de persoanele cu stres. Fermecătorul nu discută şi alimentează aprecierea la celălalt. Îl motivează faptul de a se simţi comod.
 
– Liderul: Pentru a fi lider şi seducător este nevoie de carismă. Oferă protecţie şi decizie persoanelor care au nevoie să se simtă integrate în grup. Pentru aceasta afişează siguranţă şi energie, motivat de controlarea şi dominarea spaţiului şi persoanelor care îl înconjoară. Cel sedus lasă responsabilitatea în mâinile lui şi trebuie să evite să-l înşele, ceea ce nu suportă un lider.
 
– Vedeta: Afişează stilul "glamour" fără niciun efort aparent, cu care atrage persoanele copleşite de rutină.
 
Vedeta are un aspect insinuant şi distant şi caută perfecţiunea. Pentru a-l atrage trebuie încurajat să nu se trateze cu atâta duritate şi să i se ofere mici bucurii ale vieţii imperfecte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.