Asociaţia Brokerilor, nemulţumită că CNVM nu acceptă scrisorile de garanţie bancară

 
Asociaţia Brokerilor (AB) este "surprinsă şi totodată îngrijorată" de hotărârea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de a refuza să accepte ca o parte a contribuţiilor intermediarilor din piaţa de capital la Fondul de Compensare a Investitorilor să fie depusă sub forma unor scrisori de garanţie bancară, se arată într-un comunicat al AB.
 
CNVM nu acceptă scrisorile de garanţie bancară din cauza "riscurilor aferente emiterii şi utilizării acestora", iar în opinia AB argumentul adus de reprezentanţii Comisiei pentru respingerea acestei cereri a Fondului de Compensare a Investitorilor şi a brokerilor este surprinzător şi denotă neîncrederea Comisiei în sistemului bancar românesc.
 
"Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât, în cadrul negocierilor între reprezentanţii CNVM pe de o parte şi cei ai Asociaţiei Brokerilor pe de altă parte, CNVM a acceptat această formulă de constituire a contribuţiilor la Fondul de Compensare a Investitorilor", se spune în comunicat.
 
Răspunsul Comisiei din data de 19 mai susţine că "având în vedere situaţia actuală a resurselor Fondului, precum şi riscurile aferente emiterii şi utilizării scrisorilor de garanţie bancară şi care la momentul actual nu pot fi cuantificate cu precizie, pentru moment, CNVM nu consideră oportună propunerea Fondului de utilizare a scrisorilor de garanţie bancară ca modalitate de îndeplinire a obligaţiilor membrilor Fondului de Compensare a Investitorilor privind contribuţiile anuale datorate în conformitate cu prevederile legale in vigoare".
 
Potrivit AB, concluzia îngrijorătoare este că scrisorile de garanţie bancară, instrumente bancare consacrate, deşi recunoscute şi acceptate ca garanţie pentru decontarea tranzacţiilor de către Depozitarul Central, instituţia care administrează operaţiunile post-tranzacţionare şi acceptate de CNVM ca modalitate fermă de garantare a ofertelor publice de cumpărare, prezintă un risc inacceptabil pentru constituirea unui fond de siguranţă care este puţin probabil să fie vreodată utilizat.
 
AB afirmă că va aduce acest subiect în atenţia Băncii Naţionale a României, Parlamentului şi Guvernului, pentru clarificare.
 

Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) trebuie să colecteze în 2008 contribuţii de 1,573 milioane euro, pentru a avea resursele necesare compensării, în limitele plafonului de garantare, a investiţiilor individuale pe piaţa de capital, conform raportului anual al FCI.
 
Pentru anul 2008, investiţia medie de compensat a fost stabilită la 2,831 milioane euro, iar de la înfiinţare, în 2005, Fondul a colectat de la membri 1,258 milioane euro.
 
FCI a fost înfiinţat în iunie 2005, având ca scop compensarea investitorilor, în situaţia incapacităţii caselor de brokeraj şi societăţilor de administrare a investiţiilor de a returna fondurile băneşti şi/sau instrumentele financiare datorate sau aparţinând investitorilor, care au fost deţinute în numele acestora, cu ocazia prestării de servicii de investiţii financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investiţii.
 
Fondul compensează în mod egal şi nediscriminatoriu investitorii în limita unui plafon de 7.000 de euro, valabil pentru anul 2008, acesta urmând să crească gradual, până în 2012, la 20.000 de euro/investitor individual, plafonul prevăzut de Directiva 97/9/CE privind schemele de compensare a investitorilor. De la înfiinţare şi până în prezent, Fondul nu a înregistrat nici un eveniment de natură să genereze plata de compensaţii.
 
La finele anului 2007, numărul investitorilor pe piaţa de capital autohtonă compensaţi integral (cu portofolii de sub 7.000 de euro) era de 62.250, numărul celor compensaţi în limita plafonului – 23.562, iar numărul investitorilor profesionali şi instituţionali (necompensaţi) – 1.852.
 
Toţi intermediarii autorizaţi să presteze servicii de investiţii financiare (SSIF-uri şi instituţii de credit) şi societăţile de administrare a investiţiilor (SAI-uri) care administrează portofolii individuale de investiţii trebuie să fie membri ai Fondului. Numărul membrilor este în prezent de 98, respectiv 71 de societăţi de brokeraj, opt intermediari instituţii de credit şi 19 societăţi de administrare a investiţiilor.
 
Cumulat, contribuţiile colectate de Fond (iniţiale şi anuale) în perioada 2005-2007 se cifrează la 4,542 milioane lei (aproximativ 1,258 milioane euro, din care 3,38 milioane lei – contribuţii ale caselor de brokeraj, 940.798 lei – contribuţii ale institutiilor de credit, 215.163 lei – contribuţii ale societăţilor de administrare a investiţiilor (SAI). Casele de brokeraj au avut cea mai mare contribuţie la resursele Fondului, reprezentând aproximativ 74%.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.