Benzina va ajunge în curând la 5 lei/litru

 
Barilul de ţiţei va continua să se scumpească şi va atinge valoarea de 150 de dolari pe pieţele internaţionale până la finele acestui an, întrucât nu există momentan mecanisme de piaţă care să determine scăderea cotaţiei petrolului, a declarat preşedintele "LukOil România", Constantin Tampiza.
 
Acesta a refuzat să precizeze ce ar însemna această cotaţie a ţiţeiului pentru preţul carburanţilor la pompă în România, însă preşedintele "Rompetrol", Dinu Patriciu, care a făcut de asemenea predicţii pe acest subiect şi estima aceeaşi cotaţie la finele anului, arăta că benzina şi motorina vor fi achiziţionate cu circa cinci lei la acel termen.
 
"Îmi menţin estimarea privind creşterea la 150 de dolari pentru barilul de petrol până la sfârşitul acestui an, deşi unele bănci de investiţii prevăd scăderi sau menţinerea preţului, în concordanţă cu interesele lor. Această creştere este cauzată de faptul că rezervele cunoscute şi exploatabile nu cresc în ritmul creşterii consumului, iar acest dezechilibru este din ce în ce mai accentuat", a declarat, în martie, preşedintele "Rompetrol".
 
Potrivit acestuia, piaţa carburanţilor din România este strict legată de piaţa globală, iar în prezent producţia pe piaţa locală este de 4,5 milioane tone, în timp ce consumul totalizează 14 milioane tone.
 
"Statul ar trebui să găsească alte surse de finanţare şi să scadă taxele pentru produsele petroliere, aceasta este singura soluţie. De exemplu, accizele ar trebui să fie egale la benzină şi motorină, ceea ce ar duce la scăderea nivelului accizei, deci la scăderea preţului", sugera Patriciu.
 
Acesta a mai explicat că, din preţul carburanţilor la pompă, jumătate reprezintă taxe şi impozite.
 

Preţul barilului de petrol a depăşit valoarea record de 135 de dolari pe piaţa americană şi pe cea asiatică, pe fondul îngrijorărilor legate de furnizarea ţiţeiului, al creşterii cererii de combustibili în întreaga lume şi deprecierii monedei americane.
 
Numai în ultimele două săptămâni, cotaţia ţiţeiului a sărit cu 15 dolari pe baril, de la nivelul de 120 de dolari înregistrat pe 6 mai.
 
Brokerii de pe pieţe internaţionale consideră că aceste majorări spectaculoase au avut drept cauză anunţul făcut de guvernul Statelor Unite, potrivit căruia stocurile de ţiţei ale americanilor au scăzut cu cinci milioane de barili, mai mult decât era estimat.
 
La data de 2 ianuarie 2008, barilul a atins pentru prima dată în istorie 100 de dolari şi s-a scumpit de atunci cu 35%.
 
Acest lucru înseamnă că, peste un ciclu de rafinare de aproximativ 45 de zile, preţul carburanţilor la pompă pe piaţa din România va creşte cu cel puţin 15%, raportat la valorile de la începutul anului, în condiţiile în care scumpirile la pompă reprezintă circa jumătate din procentul de creştere a cotaţiilor internaţionale.
 
Astfel, dacă tarifele la benzină şi motorină în România se situau la 1 ianuarie între 3,5 lei şi 4,2 lei pe litru, este de aşteptat ca în iulie carburanţii să coste între 4,05 şi 4,85 lei pe litru, foarte aproape de pragul de cinci lei pe litru preconizat de analişti pentru finele anului.
 
În prezent, preţul celui mai scump sortiment de carburant de pe piaţă nu depăşeşte 4,7 lei pe litru.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.