Numărul creditelor restante va creşte cu peste 50% pe an

 
România se va confrunta cu o creştere cu 50% pe an a creditelor restante în perioada următoare din cauza sporirii rapide a împrumuturilor acordate populaţiei, potrivit datelor remise de "Coface România".
 
"În viitor, ne aşteptăm ca numărul restanţelor să crească în medie cu peste 50%. Toţi factorii, precum creşterea dobânzilor la creditele în lei, inflaţia şi deprecierea monedei naţionale afectează direct capacitatea populaţiei de rambursare a creditelor şi determină numărul persoanelor împrumutate la bănci care vor ajunge rău platnici", a comentat Cristian Ionescu, director general Coface România.
 
Piaţa colectării de creanţe a început să se formeze în România în anul 2004, odată cu expansiunea creditului de consum şi a celui de nevoi personale şi se dezvoltă continuu având o rată medie anuală de creştere de 70%. În prezent, în România activează aproximativ 30 de agenţii de colectare care angajează în jur de 1.500 de persoane.
 
Potrivit unui studiu "Coface", tot mai multe bănci şi companii din sectorul asigurărilor şi telecomunicaţiilor îşi externalizează portofoliul de creanţe. Se constată în ultima perioadă creşterea valorii per caz a creditelor restante, datorată în principal majorării plafonului de creditare, creşterii rapide a restanţelor pentru creditele acordate în euro, dispariţia creditelor garantate cu girant, cât şi creşterea ratelor de succes ale agenţiilor de colectare datorită utilizării de soluţii de recuperare din ce în ce mai sofisticate şi cu ajutorul tehnologiilor IT inteligente.
 
Comparativ cu anul 2006, în prezent piaţa colectării de creanţe a evoluat semnificativ. Dacă în 2006 cea mai mare pondere o aveau creditele de consum (55,45%), ele au scăzut substanţial, iar în 2008 ponderea acestora este de numai 26,4%. Principala cauză pentru această evoluţie a fost sistarea acordării creditului "doar cu buletinul".
 
Creditele de nevoi personale deţin ponderea majoritară în prezent, cu 69,5% din totalul împrumuturilor, faţă de 40,6% în 2006.
 
O rată de creştere foarte ridicată, în medie de 80% pe an, au cunoscut-o restanţele creditelor acordate prin intermediul cardurilor de credit, acestea ajungând la sfârşitul primului trimestru 2008 la 9%.
 
În ceea ce priveşte moneda creditului, restanţele în euro câştigă teren în faţa creditelor în lei, acestea triplându-se practic în fiecare an între 2006 şi primul trimestru din 2008.
 
Astfel, dacă în 2006 valoarea creditelor restante în lei reprezenta 97,25% din totalul creditelor restante, comparativ cu numai 2,72% pentru creditele în euro, în prima jumătate a lui 2008 valoarea restanţelor în lei a scăzut la 77,85%, iar pentru cele în euro a crescut la 22,02%.
 
În ceea ce priveşte vechimea creditelor, cele mai multe cazuri au o vechime între 30 şi 90 de zile (28%). Per total, 64% din creditele restante au întârzieri de până la 180 de zile, iar 21% din restanţe au o vechime de peste doi ani de zile, acestea fiind în mare parte creanţe nerecuperabile.
 
Potrivit "Coface", o nouă tendinţă în piaţa colectării este cumpărarea de creanţe, tot mai multe bănci adoptând această procedură datorită oportunităţii de îmbunătăţire a performanţelor financiare, o imbunatatire a imaginii bilanţului şi eliminarea constituirii de provizioane, dar şi transformarea în lichidităţi a creanţelor considerate a fi pierdute.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.