România ar putea adopta moneda euro la 1 ianuarie 2014

 
România ar putea adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2014, a declarat sâmbătă, la Suceava, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, adăugând că procedurile şi modalitatea în care se va face vor fi stabilite de Banca Naţională a României (BNR).
 
Vosganian a spus că în perioada 2012-2014 este posibil ca plăţile să se facă, simultan, în euro şi în lei, dar o decizie în această chestiune va putea fi luată doar de guvernatorul BNR.
 
Vosganian şi-a exprimat speranţa că ministerul pe care-l coordonează se va achita de obligaţiile ce îi revin în această problemă, astfel încât momentul trecerii la în zona euro să fie 1 ianuarie 2014.
 
"Fireşte că aceasta aduce şi obligaţii pentru Ministerul Economiei şi Finanţelor, o anumită consolidare a deficitului bugetar, o reducere a lui până sub 1% la începutul deceniului viitor, şi înseamnă în acelaşi timp şi o planificare multianuală a bugetului şi o disciplină suplimentară, ce presupune ca şi Parlamentul să nu mai voteze legi care să schimbe structura bugetului", a spus Varujan Vosganian.
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la masa rotundă cu tema 'Evoluţiile social-economice din România: valorificarea oportunităţilor oferite de către Strategia Lisabona a Uniunii Europene pentru dezvoltare şi locuri de muncă', că România trebuie să aibă ca ţintă adoptarea monedei euro în 2014.
 
"Următoarea ţintă majoră a României este adoptarea euro ca monedă. Trebuie să ne asumăm explicit anul 2014. Aceasta însă este o ţintă realistă numai dacă vom manifesta responsabilitate politică în gestionarea cheltuielilor publice şi dacă vom introduce mecanisme coerente de planificare şi execuţie bugetară multianuală", a spus şeful statului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.