Proiect european Smart City de 300 milioane de euro

 
Un grup de investitori format din Immorent, societate membră a grupului Erste Group, Grupul Rompetrol (TRG) şi familia Patriciu au creat un parteneriat pentru realizarea Smart City – ansamblu urbanistic a cărui investiţie este estimată la 300 de milioane de euro. Finanţarea proiectului va fi asigurată de Erste Bank.
 
Smart City va fi situat în zona de nord, în apropierea lacului Băneasa. Suprafaţa întregului proiect va fi de 150.000 mp construiţi.
 
Ansamblul va fi compus din clădiri de birouri de clasa A (50.000 mp), spaţii comerciale şi locuinţe cu un standard ridicat (100.000 mp). Planurile Smart City includ noul sediu al companiei Rompetrol – o clădire turn cu înălţimea de 110,7 metri, care va putea deveni un punct de referinţă al Capitalei, ca aşezare şi volumetrie arhitecturală, dar şi din punct de vedere al serviciilor oferite.
 
Viitoarele construcţii din Smart City vor folosi surse de energie alternativă, iar clădirile rezidenţiale, celelalte spaţii dedicate serviciilor şi recreerii (bănci, magazine, restaurante, cafenele, cluburi, grădiniţe) vor fi gândite astfel încât să reducă folosirea zilnică a maşinilor.
 

Clădirile rezidenţiale vor avea la primele nivele zone comerciale şi parcări, iar ultimele etaje, terasate, vor fi amenajate ca grădini. Întregul proiect se va dezvolta în jurul unor artere pietonale separate de accesele auto şi va avea în jur de 2.500 de parcări subterane. Aproape jumătate din suprafaţa terenului va fi rezervată spaţiilor verzi.
 
Noul proiect va trebui să fie unul dintre cele mai moderne din Europa, atât din punct de vedere arhitectural, cât şi prin multitudinea serviciilor care se vor putea regăsi în acest micro-oraş. Din această perspectivă, iniţiatorii acestui proiect au lansat un concurs internaţional de arhitectură, la care au fost invitate să participe opt firme: Foster + Partner (Anglia), Baumschlager Eberle P ARC ZT GesmbH (Austria), Neumann und Partner (Austria), Atelier 2 M Arhitectes + Arte Charpentier Arhitectes (Franta), Behnisch Architekten (Germania), Estudio Lamela Arquitectos (Spania), Rafael de La-Hoz, Architects (Spania), Costas Kondylisn şi Partenerii LLP in parteneriat cu Alan Ritchie de la firma Philip Johnson – Alan Ritchie Architects (SUA). Câstigatorul concursului de arhitectură pentru Smart City va fi desemnat în iulie.
 
"Puternica dezvoltare a economiei şi creşterea puterii de cumpărare, combinate cu nevoia de a ajunge din urmă 15 ţări ale Uniunii Europene, sunt argumente în favoarea României, poziţionând-o ca o ţară care beneficiază de o piaţă esenţială pentru planurile strategice ale Immorent în Europa Centrală şi de Est. Smart City nu este doar primul proiect care va fi dezvoltat în cooperare de Immorent în România, ci şi cel mai mare din afara graniţelor Austriei, al doilea ca mărime după Erste Campus din Viena", a declarat în comunicat Gertrud Meisel – Ortner, membru al consiliului de administraţie al Immorent.
 
Immorent este o subsidiară deţinută în totalitate de Erste Bank Group şi Sparkassen în Austria, dedicată ofertei de soluţii complete pentru proiectele imobiliare, finanţare, investiţii şi servicii. De la înfiinţare, în 1970, Immorent a planificat şi definitivat peste 1.000 de proiecte comerciale, rezidenţiale şi clădiri administrative. În prezent, Immorent dezvolta şi vinde proiecte imobiliare – de la cele comerciale, la proprietăţi rezidenţiale, în Austria şi în alte 13 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est, în valoare de peste 1,2 miliarde de euro. Immorent România şi-a început activitatea în 2005.
 
Grupul Rompetrol este una dintre cele mai importante companii multinaţionale petroliere din Uniunea Europeană, după venituri. TRG are sediul în Olanda şi operaţiuni şi active în Franţa, România, Spania şi Europa de Sud-Est. TRG reprezintă, conform prezentării din comunicat, o punte de legatură între resursele de ţiţei din Est şi pieţele de desfacere din Vest. Grupul Rompetrol are peste 9.000 de angajaţi, în 13 ţări. TRG urmăreşte să contribuie la securitatea energetică a Europei, prin obţinerea unei poziţii puternice în bazinele Mării Negre, respectiv al Mării Mediterane.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.