EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

57 milioane RON „clădite” pe şantierele UTI Iaşi

0
Nu mai puţin de trei complexuri de clădire cu funcţiunea de spaţii de învăţământ şi cercetare la care se adaugă un complex de nataţie se află în pline lucrări de construcţie pe platfoma Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi.
 
Este vorba despre investiţii începute imediat după anul 1990, sistate timp de un deceniu, din cauza lipsei banilor, pentru a fi reluate în 2007 cu termen de finalizare cuprins între sfârşitul anului 2008 şi 2010. După cum se poate observa, dacă măcar acest ultim termen va fi respectat, cele trei module de clădiri precum şi complexul de nataţie vor putea fi utilizate de copiii tinerilor studenţi de după revoluţie care au fost martori la săparea fundaţiilor.
 
Ca într-un adevărat roman clasic, abia "după 20 de ani", Ministerul Educaţiei va reuşi, în cazul fericit, să ducă la bun sfârşit finanţarea spaţiilor de învăţământ, cercetare şi recreere, ce vor fi utilizate de studenţii şi cadrele didactice din cadrul Universităţii Tehnice Iaşi (UTI).
 
Complex sportiv şi de recreere
 
Unul dintre proiectele de investiţii ale Universităţii Tehnice, început încă din 1991, este baza de nataţie acoperită, obiectiv a cărui valoare totală se ridică la 14,6 milioane RON. Este vorba despre un bazin cu 8 piste de înot cu lungimea de 50 metri, conform standardelor olimpice, la care se adaugă săli de refacere, de fitness, saună sau o sală de conferinţe. Baza de nataţie va putea găzdui competiţii sportive de înot, polo şi sărituri de la trambulină, fiind prevăzută şi cu o tribună pentru spectatori.
 
"Este una dintre cele mai importante investiţii într-un complex sportiv şi de recreere din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Din cauza lipsei finanţării, lucrările au stagnat ani buni, însă acum am primit suma necesară continuării execuţiei. Până în decembrie 2006, valoarea totală a alocării a fost de 613.000 RON, ceea ce a acoperit doar 4% din costurile totale",  a precizat prof. univ. Alexandru Sălceanu, purtător de cuvânt al Universităţii Tehnice.
 
Fondurile obţinute în 2008 se ridică la suma de 3,6 milioane RON, venind în compleatrea celor primite în 2007, în valoare de 1,704 milioane RON. "În ipoteza că se va menţine acelaşi ritm de finanţare din ultima perioadă, lucrarea ar putea fi inaugurată anul viitor", speră purtătorul de cuvânt al Universităţii Tehnice.
 
Proiectul bazei de nataţie "a intrat la apă" din cauza retrocedărilor
 
În momentul de faţă, lucrarea este executată în proporţie de aproximativ 50%, construcţia aflându-se la stadiul de schelet metalic. Firma care realizează lucrările este SC "Conest" SA, aceeaşi care le-a început în iunie 1991, pentru a le abandona câţiva ani mai târziu.
 
Baza de nataţie cu toate anexele sale ocupă o suprafaţă de teren de 7.890 mp, situată pe Bulevardul Chimiei, în spatele sălii de sport din Grădinari. "Proiectul iniţial pentru baza sportivă era mai generos, cuprindea şi un bazin special pentru sărituri de la trambulină şi un spaţiu pentru un teren de tenis, însă din cauza retrocedărilor nu mai avem în proprietate o suprafaţă de teren la fel de generoasă ca în 1990", a menţionat prof. univ. Sălceanu.
 
Acesta a precizat că vor fi asigurate toate facilităţile necesare pentru sportul de performanţă dar şi pentru recreere. "Bazinul va fi deschis oricui, pe baza unui bilet de intrare, întrucât costurile de întreţinere vor fi foarte ridicate pentru menţinerea standardelor de igienă. Studenţii vor beneficia de coduri de acces preferenţial şi de reduceri la biletul de intrare", a adăugat purtătorul de cuvânt al Politehnicii.
 
Teren de minifotbal acoperit cu un balon textil şi încălzit cu aer
 
Înainte de a-şi suspenda activitatea ca ministru al Educaţiei, pe perioada campaniei electorale, Cristian Adomniţei a reuşit să semneze cererea de finanţare în valoare de 400 mii RON pentru proiectul de reabilitare a unui teren de minifotbal, situat în campusul Tudor Vladimirescu, ce va fi demarat luna aceasta. Este vorba despre amenajarea unui teren de minifotbal cu dimensiunea de 22 pe 45 de metri, care va beneficia de gazon artificial, surse proprii de iluminat şi gard cu plasă de protecţie.

 
Şi celălalt teren de minifotbal din campusul "Tudor Vladimirescu" cu dimensiuni de 32 pe 60 de metri a primit finanţare pentru lucrările de reabilitare, care au început în cursul lunii aprilie. Pe lângă reamenajarea şi modernizarea terenului de sport cu gazon artificial, stâlpi de iluminat artificial şi plasă de protecţie, acesta va beneficia de vestiar şi tribune dar şi de un sistem de acoperire cu un balon textil, ceea ce duce valoarea investiţiei la suma de 1,280 milioane RON.
 
"Acest sistem de acoperire cu un balon din material textil rabatabil permite desfăşurarea competiţiilor sportive pe orice fel de vreme, în condiţii de ploaie sau iarna. Incinta va putea fi încălzită până la 20 de grade Celsius cu ajutorul unor turbosuflante cu aer. Sperăm ca cele două investiţii să fie date în folosiţă la finele lunii octombrie 2008. Intenţia noastră este, ca în afara activităţilor didactice, să putem oferi cele două terenuri publicului ieşean spre închiriere", a declarat în încheiere prorectorul Politehnicii, Alexandru Sălceanu.
 
Cinci corpuri de învăţământ modulare pentru Metalurgie
 
Cel mai amplu dintre complexurile de învăţământ aflat în execuţie aparţine Facultăţii de Metalurgie şi este format din cinci corpuri de clădire: Corpul A, cu regim de înălţime P+4E, Corpul B (P+1E), Corpul C (P+1E), Corpul D (parter), Corpul E (parter).
 
"La ora actuală, Corpul A este încă neatacat, Corpul B are infrastructura realizată în proporţie de 100%, iar corpurile C, D şi E sunt gata pentru a fi puse în funcţiune. Valoarea investiţiei în costurile anului 2007 este de 14,088 milioane RON. Aria desfăşurată este de 7.217 metri pătraţi (mp), iar aria utilă este de 4.366 mp", a declarat prof.univ. Alexandru Sălceanu, prorectorul Universităţii Tehnice "Gh. Asachi" din Iaşi, dar şi purtător de cuvânt al instituţiei.
 
"Suma alocată pentru acest obiectiv, între anii 1990 şi 1999 a fost de aproximativ 641.000 RON. Ulterior, între anii 2000 şi 2007, lucrările au fost sistate, pentru ca în 2008 să primească o alocaţie bugetară de 2,7 milioane RON. Lucrările sunt realizate de SC Conest SA, aceeaşi societate care care le-a iniţiat, în urmă cu 18 ani", a afirmat prof. univ. Alexandru Sălceanu
 
Studenţii Secţiei MUS vor învăţa la înălţime
 
Mai aproape de a fi terminat este complexul de învăţământ destinat Secţiei de Maşini Unelte şi Scule sau MUS, cum i se mai spune, aflate în cadrul Facultăţii de Construcţii Maşini. Acesta este format din trei corpuri principale de clădire, preconizat a fi definitivat până la sfârşitul anului în curs.
 
Este vorba despre cele mai înalte clădiri aflate în construcţie pe platforma UTI, Corpurile A şi C având un regim de înălţime S+P+7E, la care se adaugă Corpul B cu două niveluri. La ora actuală Corpurile A şi C se află în stadiul de suprastructură definitivată în proporţie de 90%. "Valoarea totală a investiţiei în acest ansamblu de clădiri este de 12,541 milioane RON, la o arie desfăşurată de 6.800 mp şi o arie utilă de 4.713 mp", a mai spus Sălceanu.
 
Bibliotecă, amfiteatre şi laboratoare
 
Studenţii cu specialitatea utilaj greu şi mecatronică mai au de aştepat, cel puţin pe hârtie, până la sfârşitul anului 2009, pentru a vedea finalizate biblioteca, amfiteatrele şi laboratoarele din cadrul complexului de învăţământ destinat Facultăţii şi Macanică.
 
Investiţia, în valoare de 13,888 milioane RON, este formată din patru corpuri de clădire: două tronsoane cu regim de înălţime S+P+3E, cu destinaţia de laboratoare, un corp P+1E, în care vor funcţiona două amfiteatre şi un centru de date, iar ultimul corp cu acelaşi regim de înălţime, căruia i s-a acordat funcţiunea de bibliotecă.
 
La acest moment, biblioteca şi corpul cu amfiteatre se află la nivelul de execuţie a închiderilor exterioare, iar cele două corpuri de laboratoare se apropie de finisajul suprastructurii.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.