Apartamentele vechi din Bucureşti s-ar putea ieftini cu până la 25%

 
Preţurile apartamentelor vechi din Bucureşti ar putea scădea într-o pondere de 20-25%, a declarat, într-o conferinţă de presă, managerul general al portalului Magazinuldecase.ro, Matei Maloş.
 
Potrivit acestuia, oferta de apartamente vechi în Bucureşti a crescut, în acest an, de trei ori faţă de anul 2004.
 
Conform unei analize prezentate de Maloş, preţurile pentru apartamentele vechi au crescut, în perioada ianuarie 2006-ianuarie 2008, cu 158%. Creşterea a fost susţinută, anul trecut, de relaxarea creditului ipotecar.
 
"În general, vara, preţurile locuinţelor scad sau stagnează. Anul trecut, însă, accesibilitatea creditului ipotecar a permis creşterea în continuare a preţurilor la locuinţele vechi, întrucât cererea solvabilă a crescut", a spus managerul de la Magazinuldecase. El a menţionat că noţiunea de cerere solvabilă reprezintă numărul persoanelor care solicită să cumpere o casă şi care şi-o şi permit, spre deosebire de cererea de locuinţe, în general, care presupune necesitatea locuinţei pentru un anumit număr de persoane, dar acestea nu dispun de sumele necesare achiziţionării.
 
În prezent, potrivit lui Maloş, supraoferta pe piaţa imobiliară se observă cel mai bine în cartierele bucureştene, de aici rezultând şi prognoza de scădere a preţului locuinţelor vechi.
 
Conform analizei Magazinuldecase.ro, numărul de apartamente vechi scoase la vânzare în Bucureşti (garsoniere, apartamente de două şi trei camere) este, în prezent, de trei ori mai mare decât în anul 2004, având în fiecare an o creştere de peste 25%, faţă de anul anterior. Cea mai mare creştere a fost înregistrată anul acesta, când, conform analizei, rata de creştere s-a dublat, faţă de perioada ianuarie-martie a anului trecut.
 
Maloş a arătat că segmentul apartamentelor cu două camere a crescut cel mai mult, urmat îndeaproape de apartamentele cu trei camere. Garsonierele, în schimb, au avut cea mai mică rată de creştere.
 
Preţul mediu pentru segmentul apartamentelor vechi din Bucureşti, mici şi medii, a crescut de 2,58 de ori în ianuarie 2008, faţă de ianuarie 2006. Astfel, reiese din studiul portalului Magazinuldecase.ro, dacă în ianuarie 2006 preţul mediu pentru un apartament vechi, mic şi mediu era de 51.802 de euro, în ianuarie 2008 media a ajuns la 133.628 de euro. Din luna ianuarie a acestui an şi până în martie, însă, s-a înregistrat o stagnare a preţului mediu. Astfel, în martie 2008, preţul mediu în cauză era de 133.253 de euro, o valoare aproape egală cu cea din ianuarie, fiind chiar mai mică. Această stagnare survine după o încetinire cu 7% a ritmului de creştere pentru preţul mediu, în 2007 faţă de 2006 majorarea fiind de 55%, în timp ce în 2008 faţă de 2007 preţul mediu a crescut doar cu 48%.
 
Analiza MagazinuluiDeCase privind volumul ofertei în perioada 2004-2008 şi nivelul preţurilor în perioada 2006-2008 este realizată pe baza monitorizării zilnice a tuturor proprietăţilor din Bucureşti oferite la vânzare de proprietari pe primul trimestru al fiecărui an, pentru a face posibilă comparaţia cu anul acesta.
 
În prezent, pe Magazinuldecase.ro sunt disponibile la vânzare aproximativ 3.000 de proprietăţi, iar 10% din tranzacţiile lunii aprilie au fost efectuate prin această modalitate on-line, a mai spus Matei Maloş, la prezentarea analizei imobiliare.
 
MagazinulDeCase este un sistem românesc de promovare a ofertelor provenite direct de la proprietari, în baza unui preţ fix, fără comision.
 
Lansat în octombrie 2006, MagazinulDeCase a facilitat, până în prezent, 1.000 de tranzacţii imobiliare, dintre care cea mai cunoscută este vila omului de afaceri Cristian Ţânţăreanu, care a fost vândută pentru 3,5 milioane de euro. Omul de afaceri a economisit astfel, conform MagazinuluiDeCase, 210.000 de euro, comision aferent unei agenţii imobiliare, în cazul în care tranzacţia s-ar fi realizat prin intermediul acesteia.
 
Valoarea tranzacţiilor efectuate prin MagazinulDeCase se ridică la 142,480 milioane de euro, iar clienţii care au beneficiat de serviciile MagazinuluiDeCase au economisit un comision total, pe care ar fi trebuit să-l achite agenţiilor imobiliare, în valoare de 8,54 milioane de euro.
 
Cifra de afaceri a MagazinuluiDeCase a fost, anul trecut, de aproximativ 300.000 de lei, obţinută din tarifele încasate din diversele servicii, care sunt cuprinse între 119 şi 450 de lei.

Citește și
1 Comentariu
  1. Nicoleta spune

    A fost ceva temporar, valoarea apartamentelor in Bucuresti mereu va fi mare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.