Becali a câştigat procesul privind investiţiile de mediu de la „Avicola” Iaşi

 
Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia acţionarului majoritar de la SC "Avicola" SA Iaşi, George Becali, în procesul intentat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), având ca obiect investiţiile de mediu de la societatea ieşeană. Astfel, instanţa a decis schimbarea sentinţei emisă de Tribunalul Bucureşti şi a obligat AVAS la plata unor cheltuieli de judecată în valoare de 3.138 RON către George Becali. Sentinţa Curţii de Apel poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
În 2006, AVAS a decis să aplice penalităţi de 87.828 euro acţionarului majoritar de la SC "Avicola" SA Iaşi, George Becali, pe motiv de nedepunere în termen a documentaţiei de mediu. Becali a contestat măsura, precizând că programul de investiţii pe linie de mediu, stabilit în 2002, când societatea era controlată de un alt investitor, s-a efectuat chiar şi suplimentar, până la punctul în care prevederile stabilite atunci nu au mai corespuns cu noile norme apărute în conformitate cu cerinţele europene.
 
Ca atare, împreună cu Agenţia pentru Protecţia Mediului s-a stabilit un nou program, care a fost depus la AVAS şi potrivit căruia termenul de conformare a fost stabilit pentru anul 2009. Contestaţia a fost judecată pe fond la Tribunalul Bucureşti, unde sentinţa i-a fost defavorabilă acţionarului majoritar al firmei ieşene, dar avocaţii lui Becali au făcut apel la decizia Tribunalului, solicitând respingerea acţiunii AVAS şi obligarea Autorităţii la plata cheltuielilor de judecată.
 
În susţinerea acestei acţiuni, avocaţii lui George Becali au depus la dosar certificate de mediu care atestă efectuarea investiţiilor în baza unui acord de conformare. În urma apelului, Curtea Supremă de Justiţie i-a dat câştig de cauză lui Becali. Avocatul acestuia, Cătălin Ciubotă, susţine că acţionarul majoritar şi-a îndeplinit toate obligaţiile investiţionale asumate prin programul de conformare şi, mai mult decât atât, anul trecut, Guvernul a acordat societăţii "Avicola" o perioadă de tranziţie pentru atingerea parametrilor de mediu stabiliţi de legislaţia în vigoare.
 
George Becali a preluat societatea "Avicola" Iaşi în aprilie 2004, deţinând iniţial 52% din capitalul social, şi a mai adăugat un pachet de 16% la finele anului respectiv, graţie unui aport în numerar de 4,46 milioane RON la majorarea capitalului social. În luna septembrie a anului trecut, AGEA de la "Avicola" Iaşi a decis majorarea capitalului social cu 15,6 milioane RON, reprezentând aportul acţionarului majoritar George Becali constând în investiţii realizate de acesta în societate în cadrul îndeplinirii obligaţiilor investiţionale din contractul de privatizare, ocazie cu care acesta a căpătat controlul a peste 85% din societate.
 
În 2004, când Becali a preluat contractul de privatizare a "Avicola" pe care statul îl încheiase cu o firmă din Bacău, societatea se confrunta cu probleme financiare majore, având pierderi de peste 30 de milioane de RON.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.