Benzina din alge, un produs realizabil?

Premierul Ucrainei, Iulia Timoşenko, a promis că "va stoarce" benzină şi motorină din alge. Potrivit ziarului ucrainean "Segodnia", Timoşenko a dat asigurări că un grup de cercetători autohtoni a elaborat o tehnologie prin care se va putea obţine combustibil dintr-un tip special de alge, care cresc chiar în conducte.
 
Preţul unui litru de asemenea motorină "cultivată în conductă" va fi, potrivit asigurărilor date de premierul ucrainean, de circa două grivne pentru un litru (aproximativ 1 dolar), în timp ce benzina de acest gen va costa un pic mai mult. În prezent, combustibilul comercializat la Kiev costă ceva mai mult de două grivne şi jumătate şi este mai scump decât cel din Moscova sau New York.
 
În oraşul ucrainean Dnepropetrovsk, tehnologi ai întreprinderii "BioDizel Dnepr" creează deja, de mai mulţi ani, tehnică pentru cei care produc motorină din alge, în pofida faptului că astfel de alge nu se cultivă în Ucraina. În schimb, o asemenea tehnologie este deja aplicată în alte ţări ale lumii.

 
"Motorină din alge poate fi fabricată fără probleme, însă cel care afirmă că se poate face şi benzină – pur şi simplu nu înţelege nimic", declară unul dintre inginerii-tehnologi ai întreprinderii, refuzând "din motive politice" să-şi spună numele. "În schimb, acest tip de combustibil nu are cum să coste în jur de două grivne, în condiţiile în care doar costurile de producţie se ridică la trei! La vânzare, un litru de asemenea combustibil ar putea costa în jur de 5,5-6 grivne".
 
Inginerul a adăugat că, în prezent, în Ucraina se produc capacităţi pentru a produce benzină din excremente de pasăre şi din mizeriile provenite din sistemul de canalizare.
 
La rândul său, directorul-adjunct al uzinei tehnice "Arian", Evgheni Tolstâh, şi-a exprimat convingerea că "extragerea" benzinei din alge este o perspectivă extrem de îndepărtată, chiar dacă, în opinia sa, posibilă din punct de vedere tehnic.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.