Candidatul PD-L la CJ Iaşi cere deconspirarea securiştilor care s-au înscris la locale

 
Candidatul PD-L la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, senatorul Dan Cârlan, a susţinut (marţi, 27 mai 2008) într-o conferinţă de presă, că doi dintre candidaţii la alegerile locale au colaborat cu vechea securitate.
 
Cârlan, care este şi preşedinte al filialei ieşene a PD-L, a afirmat că a solicitat Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) să dea verdictul până joi, în cazul candidaţilor cu şanse de a câştiga funcţia de primar al Iaşiului sau preşedinte al CJ.
 
Dan Cârlan afirmă că demersul a fost făcut întrucât doi dintre cei cinci candidaţi ar fi foşti colaboratori ai securităţii, numele lor urmând a fi divulgat în cazul în care CNSAS nu va face acest lucru.
 

Potrivit senatorului PD-L, au trecut 32 de zile de când a solicitat CNSAS să precizeze dacă Dumitru Oprea (candidatul PD-L la funcţia de primar al Iaşiului), Constantin Simirad (candidatul PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean), Gheorghe Nichita (primar PSD), Traian Dobre (candidatul PNL la CJ) şi chiar el au colaborat sau nu cu securitatea.
 
"CNSAS nu a respectat termenul până la care putea să îmi dea un răspuns. Mai aştept până joi, la ora 14,00. Doi dintre candidaţi, pe care nu-i voi nominaliza deocamdată, au declarat în fals în momentul în care şi-au depus candidaturile că nu au colaborat cu fosta securitate. Unul dintre ei a fost informator, cu angajament scris, a dat note informative şi a fost plătit pentru acest lucru. Al doilea candidat are dosar de reţea pentru că a fost custode de casă conspirativă. După Revoluţie, SUA au cerut expres României ca acestei persoane să i se interzică accesul la informaţiile care privesc NATO", a precizat Dan Cârlan, care este preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică din Senat.
 
Candidatul PD-L la funcţia de preşedinte al CJ Iaşi a afirmat că va contesta în instanţă în cazul în care unul dintre cei doi foşti colaboratori ai securităţii va ieşi câştigător.
 
Senatorul Dan Cârlan a solicitat, pe 24 aprilie, CNSAS să efectueze, în regim de urgenţă, verificarea dosarelor candidaţilor la Consiliul Judeţean şi la Primăria Iaşi.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.