Cel mai mare depozit de legume şi fructe din Moldova se construieşte la Miroslava

Unul dintre cele mai mari depozite de legume şi fructe din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est se află în pline lucrări de construcţie în localitatea Uricani, comuna Miroslava, Iaşi. Investiţia totală depăşeşte 2,3 milioane euro şi este dezvoltată de SC "Stephani" SRL Iaşi printr-un proiect cu finanţare SAPARD. Din această sumă, peste 950.000 euro vor fi rambursaţi ca urmare a apelului la sprijinul financiar oferit prin programul european.
 
"În linii mari, proiectul îşi propune realizarea unui spaţiu de depozitare şi condiţionare a legumelor şi fructelor care include o suprafaţă alocată depozitării generale de 750 tone şi o capacitate de procesare de 3.800 tone/an. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 2,3 milioane euro", ne-a informat Eugen Ţicău, directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP 1 – Iaşi).
 
Proiectantul general contractat de beneficiar este SC "3D Arhigroup" SRL, iar punerea în operă este asigurată de SC "Moldoconstruct" SA.
 
"Autorizaţia de construcţie a fost obţinută în august anul trecut şi avem un termen de execuţie de 18 luni. Ne aflăm în pline lucrări de ridicare a halei de depozitare ce se extinde pe două niveluri. În continuarea halei, este prevăzută şi construcţia birourilor administrative. Pot spune că lucrările sunt de mare amploare, rezultatul fiind cel mai mare depozit de legume şi fructe din Moldova", ne-a declarat Florin Iftimescu, directorul SC "Moldoconstruct" SA.
 
Produse prospete, congelate sau în vid
 

Ideea de bază a afacerii este prelucrarea legumelor şi fructelor de la producători pentru depozitarea acestora în condiţii de temperatură şi umiditate controlate, în aşa fel încât să se prelungească un timp cât mai lung perioada în care pot fi scoase pe piaţă la comercializare, la calitate optimă. În acelaşi timp, investiţia presupune şi asigurarea condiţiilor de ambalare şi vidare a produselor alimentare pentru a putea fi ulterior vândute cu o valoare adăugată mai mare. 
 
"În cadrul fluxului tehnologic, legumele şi fructele vor trece prin trei etape de condiţionare, produsele finite regăsindu-se atât sub formă de produse proaspete, ambalate în saci sau caserole, dar şi sub formă de produse congelate, la pungi de plastic sau ambalate în atmosferă modificată/vid", a explicat Ţicău.
 
Acesta a continuat spunând că, nu în ultimul rând, ideea proiectului, de a creşte valoarea adăugată a produselor agricole prin valorificarea superioară a materiei prime, conduce şi la atragerea în acest sector a forţei de muncă de la nivel local şi totodată la ridicarea standardului de pregătire a personalului implicat. Ca obiectiv specific al proiectului, SC "Stephani" SRL şi-a propus să creeze 20 de noi locuri de muncă, posturi executive, dar şi administrative.
 
Patru depozite de legume-fructe, în Regiunea Moldovei, cu bani SAPARD
 
Din analiza tendinţelor pieţii, se remarcă faptul că aşteptările din partea consumatorilor impun un salt calitativ al produselor alimentare. "Astfel, în contextul unui deficit general tehnologic producătorii şi procesatorii de produse agro-alimentare tind să se specializeze şi să încerce să reducă discrepanţa sezonieră a veniturilor din vânzarea de fructe şi legume, de la anotimpul culesului la perioada de iarnă. Depozitarea şi condiţionarea produselor vine aşadar în sprijinul consumatorului, dar se dovedeşte a fi şi o afacere foarte profitabilă pentru iniţiatorii ei", a precizat Eugen Ţicău.
 
Acesta nu este singurul proiect SAPARD pe domeniul depozitării legumelor şi fructelor. SC "Augustus" SRL Iaşi se află în plin proces de implementare a unei afaceri asemănătoare, în zona municipiului Iaşi. "În Regiunea de Nord-Est, mai există în derulare prin programul SAPARD, pe Măsura 1.1.- Îmbunătăţirea prelucrării produselor agricole şi piscicole, încă două proiecte asemănătoare în judeţul Vaslui", a precizat directorul CRPDRP 1 – Iaşi. Este vorba despre un depozit de legume şi fructe, construit de SC "Livada" SRL în localitatea Muntenii de Jos şi de un alt depozit, realizat de SC "Agrifruct" SRL în comuna Laza, ambele în judeţul Vaslui.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.